unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Recept

Peters goda surdegsvört

Jansson, sill och julskinka i all ära. Men vad vore de utan en skiva vörtbröd till? Vår grafiska formgivare och tillika mästerbagare, Peter Mårtensson, delar här med sig av sitt recept på det klassiska vörtbrödet - bakat med surdeg.
Extra goda blir bröden om du penslar dem med smält smör, direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
Extra goda blir bröden om du penslar dem med smält smör, direkt när du tagit ut dem ur ugnen.

Receptet räcker till två bröd, men var beredd på att de kommer gå snabbt åt!

Ingredienser:

Skållning:

33 cl julmust

170 g vatten

200 g rågmjöl

1 tsk mald ingefära

1 msk mald pomerans

1 msk mald nejlika

Deg:

200 g surdegsgrund

400 g vatten

18 g salt

100 g sirap

800 g vetemjöl special

1 1/1 dl russin

Gör så här:

Blanda julmust, vatten, ingefära, pomerans och nejlika i en gryta och värm tills det kokar upp.

Häll den varma vätskan över rågmjölet och rör ihop till en jämn smet med en slev. Låt stå under jäsduk tills det svalnat.

Häll vatten och surdegsgrund över skållningen som nu har svalnat. Rör ut surdegsgrunden i vätskan så den löses upp. Häll i övriga ingredienser och blanda ihop för hand till en jämn smet. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk i 7 timmar.

Klä två brödformar med bakplåtspapper och häll i degen. Lägg över plastfolie och ställ in i kylskåpet och kalljäs i minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 250°. Ta ut formarna från kylskåpet och låt stå i rumstemperatur tills ugnen blir varm.

Sätt in bröden i ugnen och dra ner temperaturen till 230° efter tio minuter. Baka i ytterligare tjugo minuter, eller tills brödens innertemperatur nått 98°.

Extra goda blir bröden om du penslar dem med smält smör, direkt när du tagit ut dem ur ugnen.

Mycket viktigt! Låt bröden vila minst en timme innan du skär i dem och provsmakar.