GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratur

Piratenpristagare aktuell med nyutgiven bok

I dagarna ges Karin Brunk Holmqvists nittonde bok, ”Kyss Karlsson i nacken”, ut. Hennes mål är att skriva även en tjugonde, sedan har det blivit dags för den älskade Österlenförfattaren att avrunda.
Tomelilla • Publicerad 26 augusti 2021
På bordet ligger ett urval av Karin Brunk Holmqvists böcker staplade. Det är en imponerande samling, nyutgivna ”Kyss Karlsson i nacken” är Karins nittonde bok. ”Ändå känner jag ett pirr i magen för hur den ska tas emot, det gör jag varje gång en av mina böcker ges ut” avslöjar hon.
På bordet ligger ett urval av Karin Brunk Holmqvists böcker staplade. Det är en imponerande samling, nyutgivna ”Kyss Karlsson i nacken” är Karins nittonde bok. ”Ändå känner jag ett pirr i magen för hur den ska tas emot, det gör jag varje gång en av mina böcker ges ut” avslöjar hon.

– Mitt mål är att skriva en bok till, då har jag gett ut tjugo. Så som jag känner det just nu, får det vara bra sedan, säger Karin Brunk Holmqvist.

Redan för några år sedan kände Karin att hon nog hade skrivit sin sista bok.

– Men så var jag ute och höll ett författarföredrag. På främsta raden satt en liten dam med sin handväska i knäet. När jag hade pratat klart och lämnade öppet för frågor räckte hon upp handen och frågade ”när kommer din nästa bok, jag längtar så efter att få läsa den”. Den typen av möten med mina läsare ger förstås energi att fortsätta.

Föredragsturnéerna har dock varit slitsamma och pandemin hjälpte Karin att sätta punkt för kringflackandet.

– Jag bestämde mig för att sluta ge föredrag och det beslutet har inneburit en lättnad.

Respons från läsarna får hon i alla fall, via mail och när hon gör boksigneringar.

En bekräftelse som heter duga fick Karin när hon tidigare under året mottog Piratenpriset. Inledningen av motiveringen löd: ”Med ett författarskap som genomsyras av humor, värme och medmänsklighet, och en stark anknytning till Piratens skånska landskap – inte minst Österlen – har årets pristagare blivit folkkär och läst som få andra.”

– Jag trodde knappt att det var sant när Piratensällskapet ringde. Dessutom fick jag veta redan i januari och var tvungen att hålla det hemligt, till och med för mina barn, ända till maj, berättar Karin.

Enligt tradition hålls pristagaren hemlig tills det är dags för tillkännagivandet i Vollsjö.

– Efter att ha varit isolerad här hemma i 1,5 år på grund av pandemin var det en närmast chockartad upplevelse att kliva ut och möta kamerablixarna utanför Piratenmuseet, säger Karin och skrattar.

Något offentligt framträdande vid Piratenstatyn i Kivik blev det inte i år.

– Men däremot bjöds jag på en högtidlig ceremoni i arboretet i Kiviks Esperöd, berättar Karin.

Det är många trogna läsare som gläds när Karin ger ut en ny bok och nu är det alltså dags igen.

”Kyss Karlsson i nacken” utspelar sig i Vitaby, närmare bestämt på Vitsippevägen som skämtsamt kallas för Knäppgökavägen av systrarna Blenda och Johanna Nilsdotter. De har bott där hela livet och följer noga vad som händer i skydd bakom sin spetsgardin. Längs vägen bor även föreningens lomhörde ordförande, förnäma Louise från Limhamn som tror sig lida av elallergi och Göte med näsan, gammal kåkfarare.

Det är inte alltid grannarna kommer så bra överens, men de sju fastigheterna längs vägen tillhör samma vägsamhällighet och när det börjar ryktas om att kommunen ska gräva upp vägen krävs det att de går samman för att finna en lösning.

”Kyss Karlsson i nacken” ges ut på förlaget Bokfabriken den 24 augusti.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.