unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Simrishamns kommun har deltagit i forsknings- och utvecklingsprogrammet ”Programmering i ämnesundervisningen”.
Simrishamns kommun har deltagit i forsknings- och utvecklingsprogrammet ”Programmering i ämnesundervisningen”.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sedan höstterminen 2017 har Simrishamns kommun deltagit i forsknings- och utvecklingsprogrammet ”Programmering i ämnesundervisningen”.

Totalt har 135 lärare, rektorer och chefer från fem skolhuvudmän (förutom Simrishamns kommun även Stockholm, Tyresö, Åstorp samt Freinetskolan Hugin i Norrtälje) deltagit. I början av november är det ”examen” i form av ett så kallat spridningsseminarium, där erfarenheterna från forskare och medarbetare i de fem deltagande skolhuvudmännen redovisas.

Vad lär man sig när man lär sig att programmera i skolan? Kan programmering stödja elevers lärande i matematik? I andra ämnen? Dessa och andra frågor om hur programmering kan integreras i ämnesundervisningen har behandlats i FoU-programmet.

- Bakgrunden är att programmering är ett relativt nytt inslag i grundskolans reviderade läroplan, säger Anders Wedin, barn- och utbildningschef i Simrishamns kommun.

- Vi har ett tydligt uppdrag att bedriva undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och den här satsningen har verkligen hjälpt oss med det. Vi har fått god hjälp av forskarna på Stockholms universitet och andra deltagande lärare att utveckla undervisningen.

Syftet med programmet har varit att utveckla lärande arbetssätt, uppgifter och innehåll för undervisning i programmering. Syftet har också varit att låta lärares kunskaper och erfarenheter utgöra grund för gemensam kunskapsutveckling, genom att lärare och forskare samarbetar.

I dag finns en mängd programmeringsmiljöer som allt fler lärare använder sig av i undervisning i så väl matematik som i andra ämnen där programmering utgör ett inslag. Bakgrunden till programmet har varit att den kunskapen behöver synliggöras, bli beprövad och delas av fler.

Lärarna har bland annat använt sig av så kallad ”Lesson study”, som är en vetenskapligt förankrad metod. I en sådan arbetar en grupp lärare tillsammans med att planera en lektion, som sedan gemensamt utvärderas för att hitta ännu bättre lektionsplanering.

- Representanter för alla kommunala skolor har träffats vid några tillfällen och tillsammans arbetat fram en plan för undervisningen i programmering för alla stadier, säger Pia Svensson, rektor på Korsavadskolan i Simrishamn. Detta arbete ska leda till en röd tråd från lågstadiet till högstadiet. Eleverna ska ha en likvärdig kunskapsbas att stå på när de går från ett stadium till ett annat.

- Syftet har varit att utveckla ämnesundervisningen genom samarbete mellan lärare och forskare. I detta fall har det handlat om programmering, avslutar Anders Wedin.

Läs mer

Kulturskolan får del av pris

Pris. Arvsfonden ger projektet ”Barn på flykt – Kulturskolan gör skillnad” utmärkelsen Guldkorn. Simrishamns kommun är en av fyra skånska kommuner som arbetat med projektet.
Kulturskolan får del av pris

Ljusa idén: samla allt under samma tak

Simrishamn. Efter sju år i hörnet vid Yngve Östbergs väg och Kristianstadsvägen i Simrishamn har lampbutiken Lysande Sekler flyttat till Simris.
Ljusa idén: samla allt under samma tak

Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Simrishamn. Anrika Ravlunda Bränneri har sålts. Intresset för den spektakulära fastigheten på 1000 kvadratmeter var enormt. På Hemnets Klicktoppen låg annonsen på andra plats i Sverige med över 42 000 besök.
Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Simrishamn. Simrishamns kommun utlyste i våras en markanvisningstävling för nya bostäder på den sista obebyggda tomten i det nya Jonebergsområdet i Simrishamn. Nu har en vinnare utsetts.
Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Inget stopp för sillfisket

Simrishamn. EU:s fiskeministrar har beslutat om förnyade fiskestopp i östra och västra Östersjön under sommarmånaderna 2021 för att skydda torskens lek, men denna gång görs undantag för det kustnära småskaliga sillfisket för humankonsumtion, som sker långt från torskens lekområden.
Inget stopp för sillfisket

Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Simrishamn. När Bertilstorpsbon Mikael Törneman romandebuterar gräver han där han står. I ”Debaclet i Brösarp” förekommer många kända bymiljöer och även några lokala kändisar.
Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Wilfried dokumenterar idrottslekar på Österlen

Simrishamn. I decennier har Wilfried Hilprecht i Simrishamn utvecklat och dokumenterat en mängd idrottslekar och övningar. Den pensionerade idrottslärarens förhoppning är att samla dessa i en bok så att de inte går förlorade.
Wilfried dokumenterar idrottslekar på Österlen

Grundlig geologilektion

Simrishamn. Förra onsdagen fick 20 barn från Piratenskolans fritidsverksamhet i Kivik en grundlig geologilektion från riktiga experter på ämnet.
Grundlig geologilektion

Donation väcker intresse för vatten och miljö

Natur. Årskurs 6 från Piratenskolan var först ut när de förra fredagen besökte Naturskolan Österlen i Kivik för en förmiddag på temat vatten. Totalt kommer 120 elever ges chansen att lära sig mer om vatten och miljö tack vare en donation av professor emeritus Åke Jönsson.
Donation väcker intresse för vatten och miljö

Solen sken på pristagarna

Firande. Utdelningen av Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium har låtit vänta på sig, men förra onsdagen var det äntligen dags för pris- och stipendiemottagarna att kliva fram i solljuset för att ta emot sina utmärkelser.
Solen sken på pristagarna

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Simrishamn. Varje onsdagskväll sprider sig ett rytmiskt trumljud från medborgarhuset i Sankt Olof. Då träffas unga som gamla, för att under Nina Svedmarks ledning, spela djembe - Västafrikanska trummor.
Västafrikanska rytmer från medborgarhuset