1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Nostalgi

Populär retrobutik återuppstår på Österlen

I ett uthus till nyöppnade Rörums Gårdshotell, mitt emot Franskans Crêperie, har Mikael Svensson öppnat retrobutiken Repris, ett paradis för designälskare och nostalgiker.
Mikael Svensson drev retrobutiken Repris i Malmö 2001-2007. I sommar återuppstår den i Rörum.
Foto: Fredrik Ekblad

På Repris hittar man det som man glömt att man saknat, en salig blandning av kända designklassiker och udda prylar.

Mikael Svensson tar bara in och säljer det han själv tycker om och man märker hur han njuter av att gå runt och berätta historier om sina prylar.

– Jag vill att kunderna ska bli nostalgiska, men också överraskade och hitta saker de inte sett förut. Det ska vara en bra blandning av möbler, lampor, glas, porslin, plast och tyger, säger Mikael, som till vardags arbetar som filmkommissionär på Film i Skåne.

Repris ligger i nyöppnade Rörums Gårdshotell på Fridhemsvägen 4.
Foto: Fredrik Ekblad

Retroprylar har han samlat på i årtionden och under 2001 och 2007 drev han Repris i Malmö. Butiken låg först i Slottsstaden, därefter på Fersens väg.

Att den nu återuppstår i Rörum beror på att Mikael under våren spenderat allt mer tid på Österlen och i sommarhuset i Södra Mellby.

– Jag tänkte först att folk kanske är lite trötta på retrogrejer, men det verkar inte så. Tvärtom faktiskt.

I butiken hittar man spännande och rolig inredning från 50-talet fram till 80-talet. I de String-inspirerade bokhyllorna, designade av Ola Denward i Glemmingebro, står färgglatt glas av Erik Höglund tillsammans med Star Wars-gubbar från den amerikanska leksakstillverkaren Kenner. Här finns även teakmöbler, mattor och porslin med tidstypiska färger och mönster.

Mikael är ständigt på jakt efter föremål från de fyra årtiondena, men säger att han har blivit mer selektiv med åren.

– Om man har något som man tror skulle passa i butiken får man gärna höra av sig. Det går även bra att hyra prylar till fotograferingar, filminspelningar eller teaterföreställningar.

Repris har öppet onsdag klockan 15-19 och torsdag-söndag klockan 12-16.

Yoda smälter in bland ölglasen av Erik Höglund.
Foto: Fredrik Ekblad
Ericofon, i folkmun kallad Kobratelefon, var en telefonmodell i ett enda stycke för fast telefoni, som lanserades av företaget LM Ericsson 1956 och tillverkades fram till 1982.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.