1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Populärt kafé har blivit efterlängtad kvarterskrog

Efter mycket slit har Karin Engvall slutligen skapat den kvarterskrog som hon så länge har drömt om.
En restaurang i en hamnstad ska ha lite havskänsla, resonerar Karin Engvall, som äntligen har gjort om sitt tidigare kafé Bryggeriet till Karins Bistro. Väggmenyn ser ut att vara skapad av drivved, men består faktiskt av ribbor från gamla utemöbler.
Foto: Johan Bentzel

I slutet av sommaren 2018 drog Karin Engvall i gång sitt kafé Bryggeriet på Storgatan i Simrishamn.

Tanken var redan då att driva restaurang. Men inte förrän nu, nästan två år senare, har lokalen blivit den krog som hon hela tiden har önskat sig.

– Det har tagit lång tid att få bygglov och sådant på plats. Fläktsystemet blev till exempel större än jag trott. Och när allt nästan var färdigt, fick jag veta att jag behövde en brandskyddsdokumentation också, säger hon.

När hon nu äntligen har tagit sig förbi all byråkrati och byggt om lokalen på det sätt som både hon själv vill ha det och som regelverket kräver, kan hon äntligen andas ut och koncentrera sig på det roliga.

– Jag var faktiskt färdig att kasta in handduken ett tag, men jag har haft folk som har stöttat och pushat mig. Det behöver man.

Som ung var Karin Engvall delägare i en restaurang, men sedan 20 år tillbaka jobbar hon som restauranglärare i Hässleholm.

Drömmen om att återvända till ursprunget har dock legat och grott ett tag. Redan för fem år sedan började hon se sig om efter en lämplig lokal för en egen krogrörelse.

Att valet föll på Simrishamn berodde mest på att det var här tillfället dök upp.

– Så cirkeln sluts nu på något vis.

Karins Bistro har ända sedan kafétiden många entusiastiska stamgäster. De har förärats med egna VIP-koppar med sina namn på.
Foto: Johan Bentzel

Under de två åren som kaféägare har Karin Engvall fått en hängiven krets stamgäster, som med glädje har följt med in i den nya krogeran. De har faktiskt sett fram emot förändringen och även stöttat henne genom vårens coronakris.

Ett tecken på att man tillhör denna exklusiva skara är att man får sitt kaffe i en mugg med sitt eget namn på.

– Stammisarna kommer nästan dagligen. Det är jätteroligt. Nu börjar de prata om att de vill ha sina namn på ölglas. Men det får nog räcka med kaffekopparna. Det är mest en rolig grej, säger Karin Engvall.

Konceptet är enkel mat lagad från grunden, där det svenska köket möter smaker från Medelhavet. Fish and chips har snabbt blivit paradrätten. Det är också en måltid som enligt hennes egen åsikt bör finnas på en krog i hamnstad.

Havstemat går igen även i inredningen. Av ribborna från gamla utemöbler har hon skapat en väggmeny som ser ut att vara gjord av drivved.

– Det känns som en ny kvarterskrog och många känner sig hemma här. Många sitter och spelar spel, medan de kanske dricker lite vin. Det blir lite ”hemma hos”. Flera av stammisarna har lärt känna varandra här. Precis så vill jag ha det, säger Karin Engvall.

quote
Det blir lite 'hemma hos'. Precis så vill jag ha det.

Egentligen hade hon tänkt behålla namnet Bryggeriet. Hon hade till och med sin slogan klar: ”Mer än bara kaffe”. Men valet föll till slut på Karins Bistro.

– Ingen säger att de ska gå till Bryggeriet, utan folk säger att de ska gå till Karin. Det har jag egentligen varit lite emot, men jag har blivit övertalad. De har ju faktiskt rätt.

Parallellt med den egna krogen tänker Karin Engvall fortsätta som lärare på 60 procent i åtminstone ett läsår till. Så efter sommaren är planen att hålla öppet torsdag till söndag.

– Om inte corona hade kommit i våras hade det kanske varit möjligt att sluta redan nu. Men nu vågar jag faktiskt inte släppa den inkomsten.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.