GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pralinmakare vill lyfta chokladen på Österlen

I slutet av juni flyttade Liis Aunma sin verksamhet Black Avalanche Chocolate från Malmö till Svabesholms Kungsgård och affärerna går bättre än någonsin.
Publicerad 22 juli 2021
När Liis Aunma fick veta att det går att måla praliner fanns det ingen återvändo. Hon hade hittat sitt kall och har på bara fyra år blivit en viktig aktör i chokladbranschen.
När Liis Aunma fick veta att det går att måla praliner fanns det ingen återvändo. Hon hade hittat sitt kall och har på bara fyra år blivit en viktig aktör i chokladbranschen.
Foto: Johan Bentzel

Black Avalanche Chocolate ligger längst in på gårdsplanen på Svabesholms Kungsgård och delar utrymmet med ”Get the Gallop”.

Den ursprungliga tanken var att båda butikerna skulle ha pop up-verksamhet under tre veckor, men bara efter några dagar bestämde de sig för att stanna sommaren ut.

Liis Anuma, som driver chokladbutiken, planerar att fortsätta längre än så. Hon kan tänka sig att ha öppet året om.

– Jag har försökt i Malmö i fyra år, men det har inte funkat. Eftersom jag har bott på Österlen tidigare och även såg hur många som var förra sommaren ville jag testa här i stället. Svabesholm kändes som rätt plats och redan första dagen var här hur mycket folk som helst.

Liis Anumas specialitet är egentillverkade, färgskimrande praliner, som nu också har fått namn efter platser på Österlen.

Smaker och design hittar hon på själv.

– Jag har tusen idéer och hinner inte genomföra alla.

Ursprungligen kommer Liis Anuma från Estland och är faktiskt inte den första i familjen att ge sig in i chokladbranschen, då hennes farmor jobbade på marsipanavdelningen hos chokladtillverkaren Kalev.

Själv började hon tillverka praliner så sent som 2017, genom att gå en kurs hos den forne Dessertmästarvinnaren Joel Lindqvist, men har på kort tid gjort ett stort avtryck och knutit många kontakter.

Tillsammans med Annika Löf, som driver Jonsered Choklad, har hon startat Pralinslaget, som erbjuder workshoppar, kurser och tävlingar. Grundtanken är att föra samman personer som tillverkar praliner för att de ska lära av varandra.

Den årliga tävlingen Det Stora Pralinslaget, som hölls första gången 2019 och välkomnar både proffs och amatörer, har redan blivit ett av landets mest uppmärksammade event för pralinmakare. Tanken är att hålla årets upplaga på Österlen i november och gärna samla en kunnig jury från trakten.

Liis Aunma är ju långt ifrån ensam i sitt gebit och vill skapa ett nätverk med övriga chokladmakare på Österlen.

Vissa känner hon redan. Andra tänker hon höra av sig till inom kort.

– Jag ser mig som spindeln i nätet. Alla som har med choklad att göra vill jag lära känna.

Det händer väldigt mycket på chokladfronten i Skåne och Liis Aunma menar att Österlen har potential att bli dess medelpunkt.

– Sakta men säkert kan vi ytterligare stärka Österlens varumärke genom att det är här man kan få träffa olika personer som jobbar med choklad och som är väldigt duktiga. På så sätt kan vi även dra folk till varandra. Det hade varit roligt om Österlen blev chokladens hemtrakt.

Frestande praliner från Liis Aunmas utbud.
Frestande praliner från Liis Aunmas utbud.
Foto: Liis Aunma
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.