Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ensamhet

Projekt kartlägger den ofrivilliga ensamheten

Ofrivillig ensamhet hos äldre är ett samhällsproblem som socionom Bertil Jönsson fått i uppdrag att undersöka i projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun”.
Bertil Jönsson är socionom och har arbetat många år som en av Simrishamns kommuns personliga ombud. Just nu jobbar han i projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun” med att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre.
Bertil Jönsson är socionom och har arbetat många år som en av Simrishamns kommuns personliga ombud. Just nu jobbar han i projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun” med att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre.
Foto: Hannah Andersson

– Den frivilliga ensamheten är guld värd. Den är grunden för vår återhämtning, poängterar Bertil Jönsson. Ofrivillig ensamhet är en helt annan sak. Den är ett utanförskap som skapar ångest och depression. Den ofrivilliga ensamheten förekommer i alla ålders- och samhällsgrupper men allra mest utsatta är män i åldern 85+.

Medelåldern hos befolkningen i Simrishamns kommun är som känt hög.

– Simrishamns kommun har en befolkning där fler än 30 procent är i åldern 65+, därför är den här frågan särskilt viktig att lyfta i vår kommun.

Projektet startade i januari. Syftet är att kartlägga upplevelsen av ensamhet bland kommunens äldre, genom intervju som metod, och att finna förslag på hur ensamheten kan minskas via olika insatser.

Även om pandemin slog till bara några veckor in i projektet har Bertil redan hunnit genomföra nära fyrtio intervjuer med kommunens äldre.

– Genomsnittsåldern för de jag hittills intervjuat är 80 år och alla bor i så kallat ordinärt boende, det vill säga i hus eller lägenhet, berättar Bertil.

Bertil Jönsson har sitt kontor på Toftakärr i Borrby.
Bertil Jönsson har sitt kontor på Toftakärr i Borrby.
Foto: Hannah Andersson

Målgruppen har någon form av kommunal insats och det är via hemtjänstpersonalen som Bertil kommit i kontakt med intervjupersonerna.

– I ett första skede skickade jag bara information med vårdpersonalen, men jag fick mycket bättre respons när jag följde med hemtjänsten ut på deras matrunda och träffade personerna ifråga. Ensamhet kan vara ett stigmatiserat ämne, därför är det viktigt att poängtera att det är något som kan drabba oss alla!

När den första coronavågen drog in över landet tvingades Bertil göra ett uppehåll i intervjuarbetet.

– Från mitten av augusti till slutet av oktober har det varit full fart men nu har jag tvingats pausa intervjuarbetet igen, berättar Bertil som trots allt hunnit samla material för en första delrapport.

En av frågorna som Bertil ställt till intervjupersonerna är vilken typ av aktivitet som de skulle önska att delta i.

– Det som står högst upp på önskelistan för många är en så enkel sak som att träffa någon att dricka en kopp kaffe tillsammans med, berättar Bertil. Bland annat föreningen Väntjänst och Bergengrenskas volontärer fyller den funktionen.

Som ett annat ben i projektet har Bertil nämligen inventerat de aktiviteter för äldre som kommunen bjuder in till och kartlagt vilka föreningar som erbjuder aktiviteter som kan vara intressanta för målgruppen.

– Jag har börjat med att besöka några av kommunens pensionärsorganisationer, för att berätta om projektet och samla information om deras olika aktiviteter.

Även om covid-19 utgjort ett hinder i hans arbete konstaterar Bertil att pandemin lett till att problemet med ensamhet blivit än mer påtagligt.

– Värdet av aktiviteter har blivit tydligt, det betyder oerhört mycket att ha något inbokat i kalendern att se fram emot!

Förseningarna som pandemin lett till innebär att projektet, som skulle varit klart vid årsskiftet, bara kommit ungefär halvvägs.

– Jag kommer att göra fler intervjuer så snart jag får möjlighet och skulle någon som läser det här vara intresserad av att delta får de gärna ta kontakt.

Kvarstår gör även kartläggning och lösning av eventuella hinder för deltagande i aktiviteter.

– Frågan om hur vi bäst når ut med information om vilka aktiviteter som finns, och hjälper ensamma äldre att knyta kontakt, återstår också, avslutar Bertil.