unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Vattenvård

Projektet som har gett ringar på vattnet

Projektet Österlens sköna vattendrag börjar gå mot sitt slut. Tanken var att avrunda med en stor konferens men det satte covid-19 stopp för. Istället bjuder projektledare Valentina Zülsdorff in mindre grupper till totalt tretton åvandringar.
Projektet ”Österlens sköna vattendrag” startade på initiativ av Österlens Vattenråd och vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån, som tillsammans vill stärka arbetet för att uppnå god ekologisk och kemisk status i vattendragen i sydöst. Projektledare är Valentina Zülsdorff.
Projektet ”Österlens sköna vattendrag” startade på initiativ av Österlens Vattenråd och vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån, som tillsammans vill stärka arbetet för att uppnå god ekologisk och kemisk status i vattendragen i sydöst. Projektledare är Valentina Zülsdorff.
Foto: Hannah Andersson

Österlens sköna vattendrag är ett samarbets- och kommunikationsprojekt som startade 2018 med målet att sprida information och skapa ett större intresse och engagemang kring vattenmiljöerna i sydöstra Skåne.

Projektet är ett samarbete mellan Simrishamns, Tomelilla, Ystad, Sjöbo, Kristianstads och Hörby kommun. Det har finansierats av kommunerna i proportion med avrinningsområdets yta i respektive kommun och med Leaderstöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Valentina Zülsdorff, projektledare, är nöjd med resultatet av projektet.

– Målet har varit att väcka intresse och engagemang, men även att sammanföra olika aktörer, och det har fungerat jättebra. Det är så många som har ställt upp för att bidra med sin kunskap och sina åsikter i väldigt givande diskussioner. Vi har genomfört föreläsningar, inspirationskvällar, studiebesök, workshops och seminarier. Ibland har det varit svårt att räcka till som ensam anställd i projektet men jag är väldigt nöjd med helheten, konstaterar Valentina.

– Det känns också väldigt bra att Therese Parodi, nyanställd åtgärdssamordnare i Tomelilla kommun med fokus på vattenfrågor i hela projektområdet, nu är på plats. Therese kommer att hjälpa markägarna att förverkliga idéer som kommit upp under projektet.

Tommarpsån är en av åarna i projektet.
Tommarpsån är en av åarna i projektet.
Foto: Hannah Andersson

Även barn och unga har deltagit i projektet.

– Bland annat så har jag träffat totalt hundra mellanstadieelever här vid Tommarpsån. Tillsammans har vi lagt ut grus och sten för att öringen ska få fler lekplatser. En aktivitet som både bidrog till ökad kunskap och en konkret åtgärd.

En privat donation har möjliggjort ytterligare ett tillfälle att utbilda barn i frågor som rör vatten.

– Professor emeritus Åke Jönsson har donerat 17 000 kronor vilket ger oss tillfälle att, tillsammans med Naturskolan Österlen, göra ett projekt med fem mellanstadieklasser. De kommer att få träffa en forskare som berättar om Östersjön och utmaningarna med bland annat läkemedelsrester i våra vatten. Sedan väntar ett studiebesök på Simrishamns reningsverk och avslutningsvis kommer de att få spendera en förmiddag på naturskolan där de bland annat kommer att göra olika experiment, berättar Valentina.

Tanken var, som tidigare nämnts, att avrunda Österlens sköna vattendrag med en stor konferens. Men alternativet åvandringar har visat sig vara väldigt lyckat.

– Samtalen som uppstår på plats ute vid åarna blir helt andra än i en konferenslokal. Vi har hittills genomfört fyra åvandringar, och kommer att göra ytterligare nio. Klockan 10 varje söndag fram till mitten av november träffas vi och intresserade är varmt välkomna att anmäla sig till mig.

Just nu visas också en utställning på nedre plan i Tomelilla konsthall med namnet ”Ringar på vattnet”.

– Den består av naturfotografier från åarna tagna av olika aktörer, men även kreativa alster skapade av elever på Österlens folkhögskola och utgör en bra sammanfattning av projektet.

Slutdatumet för projektet är mars 2021.

– Men det här känns inte som ett avslut, snarare som en början på en samverkan kring åarna. Dessutom är ju vattenråden ideella, permanenta organisationer som kommer fortsätta att driva frågorna och som intresserade är välkomna att engagera sig i.