GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Råkulle Vandrarhem vill satsa på mer än boende

Det finns mycket att göra och upptäcka på Österlen – och upplevelserna kan bli ännu bättre med kunnig guidning. Det menar Sussi Hoffmann och Hans Rynnel på Råkulle Vandrarhem, som i samarbete med andra aktörer vill inspirera till ett givande friluftsliv.
Publicerad 22 juli 2021
Sussi Hoffmann och Hans Rynnel, som driver Råkulle Vandrarhem, förbereder stormköksfika på klipporna intill havet i Brantevik. De erbjuder också sina gäster en stormkökslunch, som samtidigt är en kurs i hur utrustningen fungerar och vilken mat man kan laga. Det är ett av många upplevelsepaket som vandrarhemmet har lanserat i år
Sussi Hoffmann och Hans Rynnel, som driver Råkulle Vandrarhem, förbereder stormköksfika på klipporna intill havet i Brantevik. De erbjuder också sina gäster en stormkökslunch, som samtidigt är en kurs i hur utrustningen fungerar och vilken mat man kan laga. Det är ett av många upplevelsepaket som vandrarhemmet har lanserat i år
Foto: Johan Bentzel

På klipporna vid havet, bara runt knuten från Råkulle Vandrarhem i Brantevik, dukar Hans Rynnel och Sussi Hoffmann upp en stormköksfika med kaffe och bullar. Det är ett av många sätt att uppleva omgivningarna på.

– Normalt tar vi ut våra besökare på stormkökslunch. Det pågår under några timmar, då vi har med oss all utrustning och sedan håller en liten kurs i hur man använder de här grejorna. I kursen ingår också diskussioner om vilken mat man kan laga, säger Hans Rynnel.

Redan när han och Sussi Hoffmann tog över driften av vandrarhemmet 2017 hade de planer på att utveckla verksamheten till någonting mer än bara boende. Det finns mycket att göra i närområdet och de vill på ett kunnigt sätt guida besökarna till dessa upplevelser.

– Vi är inte knutna enbart till Brantevik, utan kan guida överallt, säger Sussi Hoffmann.

Sedan tidigare har de ett nära samarbete med den lokala ornitologen Magnus Ullman och även ett samarbete kring vandringar med Svenska Turistföreningen (STF). 2019 fick också morgondoppet i Vejakåsen en silvermedalj i kategorin årets upplevelse i STF:s tävling Årets Kudde.

Övriga inslag har lanserats först i år. Dit hör guidade mountainbiketurer med Helena Rimfors på Jordnära Upplevelser, yoga- och mindfulnessvandringar med instruktören Barbara Frilund-Ekberg och Stand Up Paddling-kurser med Andreas Pastor från SUP Österlen.

Sussi Hoffmann har alltid jobbat inom besöksnäringen och har länge drömt om att driva något eget. På Råkulle Vandrarhem i Brantevik har drömmen gått i uppfyllelse.
Sussi Hoffmann har alltid jobbat inom besöksnäringen och har länge drömt om att driva något eget. På Råkulle Vandrarhem i Brantevik har drömmen gått i uppfyllelse.
Foto: Johan Bentzel

Att tillsammans med andra aktörer lyfta Österlen som besöksmål, gärna utanför högsäsong, är en grundsten för verksamheten.

– Vi lägger våra arrangemang på våren och hösten. Aldrig i juli och augusti, säger Sussi Hoffmann.

På senare tid har hon och Hans Rynnel också utbildat sig själva till certifierade guider, för att ytterligare höja standarden på de upplevelser som de erbjuder sina besökare.

– Strategin är att det ska vara hög kvalitet på allt. Det ska inte vara billigt. Det ska vara bra, säger Hans Rynnel.

– När vi svenskar åker utomlands betalar vi gladeligen för bungy jump eller kajakturer, men här hemma har vi främst haft inställningen att vi klarar oss själva. Men nu upptäcker fler och fler möjligheterna på hemmaplan och blir också mer beredda att betala för det, inflikar Sussi Hoffmann.

Friluftsliv har alltid varit en viktig del av hennes och Hans Rynnels liv, såväl privat som yrkesmässigt. Hon har jobbat i olika roller inom besöksnäringen i hela sitt yrkesliv och han har varvat sitt tidigare lärarjobb med att vara kajakinstruktör och guide.

– De flesta vandrarhem sysslar inte med sådant här, kanske för att man inte har den bakgrunden. Men jag har guidat på alla möjliga ställen och vi är båda vana vid att göra saker i naturen, säger Hans Rynnel.

Sussi Hoffmann understryker att de har tagit fasta på sina styrkor och att de gärna delar med sig av sina kunskaper för att visa att friluftsliv inte behöver vara så krångligt.

Hon menar att de med råge lever upp till uttrycket ”living the brand” (leva varumärket):

– Vi paddlar kajak, vandrar, springer, åker skidor och gör allt det som vi erbjuder våra gäster. Även om gästerna kanske inte har insett det innan de kommer hit, kommer de att upptäcka att vi är riktiga naturmänniskor.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.