unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Rejält uppsving för tennisen på Österlen

Tennisintresset har formligen exploderat på Österlen i år. Sommartennisen har fler deltagare än någonsin och trycket är stort på banorna.
Tennisintresset är större än någonsin på Österlen. Både fastboende och sommargäster flockas till utomhusbanorna och projektet ”Mer tennis på Österlen” har fler deltagare än någonsin. Här är deltagarna i åldrarna elva till 16 år i tennisakademin i Skillinge tillsammans med sina tränare.
Tennisintresset är större än någonsin på Österlen. Både fastboende och sommargäster flockas till utomhusbanorna och projektet ”Mer tennis på Österlen” har fler deltagare än någonsin. Här är deltagarna i åldrarna elva till 16 år i tennisakademin i Skillinge tillsammans med sina tränare.
Foto: Johan Bentzel

Det är intensiva dagar på och kring tennisbanorna intill Skillinge idrottsplats. Olika åldersgrupper, vuxna som barn, avlöser varandra från tidig morgon till sen kväll. Tennisintresset står i full blom – och inte bara här, utan nästan överallt på Österlen.

– Vi har aldrig haft ett sådant intresse. Det är underbart. Verksamheten är ju till viss del beroende av alla sommargäster, som stannar betydligt längre i år och också tar med sig vänner hit, eftersom det inte finns så mycket annat att göra just nu. Jag tror att det kommer att hålla i sig långt in i höst, säger tenniseldsjälen Bengt Holmström.

Vissa veckor är det även tennisläger, så kallat Tennis Summer Camp, och tennisakademi. Dessa aktiviteter ingår i projektet ”Mer tennis på Österlen”, som är inne på sitt tredje år och pågår i många byar i området.

Initiativet har tagits av Ystads tennisklubb för att öka intresset för sporten och få fler att börja spela.

– Det roliga är att det ganska ofta kommer nybörjare, både vuxna och barn, som sedan fortsätter med tennisen på vinterhalvåret, säger Bengt Holmström.

Sommartennisen är den grund som projektet vilar på och den arrangeras i år i Skillinge, Löderup, Tomelilla, Gärsnäs, Simrishamn och Sankt Olof. Allt avslutas med ett byamästerskap på Saltsjöbadens tenniscenter i Ystad den 6–9 augusti, då spelare från samtliga orter gör upp om vilka som är Österlens tennismästare.

Tennis är ett roligt sätt att umgås på, tycker vännerna Josefine Alsén och Agnes Medghoul.
Tennis är ett roligt sätt att umgås på, tycker vännerna Josefine Alsén och Agnes Medghoul.
Foto: Johan Bentzel

När Österlenmagasinet hälsar på i Skillinge pågår årets tennisakademi för fullt.

– Totalt har vi över 50 deltagare, vilket är snudd på överfullt. Men alla får vara med tills det blir helt omöjligt att ta in fler, säger huvudtränaren Thomas Klinteby, som är engagerad i samtliga tennisläger som arrangeras av ”Mer tennis på Österlen”.

Under tennisakademin har barnen och ungdomarna i åldrarna elva till 16 år tillgång till platsen i fyra och en halv timme. De tar väl vara på tiden. Fysträning på den intilliggande fotbollsplanen kombineras med spel på banorna.

quote
Jag älskar det för att man får med så många olika känslor i sporten.

Många av deltagarna är återkommande sommargäster i Skillinge och tillbringar en stor del av sommarlovet med racket i hand och bollar i luften. Måns Lidman, som normalt bor i Stockholm, har spelat tennis i två år och ägnar gärna sommarlovet åt sitt stora intresse.

– Det är superkul. Jag älskar det för att man får med så många olika känslor i sporten, säger han.

Josefine Alsén , som också kommer från Stockholm, spelar tennis regelbundet, på både sommaren och vintern, men det är sommartennisen som har lagt grunden till intresset.

Hon märker också av att hon utvecklas allt eftersom tiden går och tycker att tennis är ett bra sätt att umgås på.

– Det är roligt och jag känner ganska många här. Det blir ju fler sådana här camps under sommaren och jag tror att jag kommer att vara med då också. Det är skönt att aktiviteterna inte börjar för tidigt på morgonen eller slutar för sent på eftermiddagen. Om det är fint väder har man nästan hela eftermiddagen på sig att vara på stranden.