unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Rekordmånga turister men inte så köpsugna

Mycket folk på stan, men inte så shoppingsugna. Det är känslan som Markus Jonasson, ordförande i Simrishamns köpmannaförening, får när han summerar sommaren 2020.
Markus Jonasson, ordförande i Simrishamns köpmannaförening, konstaterar att vissa branscher gynnats av hemestern och den stora turistinvasionen på Österlen, men långt ifrån alla.
Markus Jonasson, ordförande i Simrishamns köpmannaförening, konstaterar att vissa branscher gynnats av hemestern och den stora turistinvasionen på Österlen, men långt ifrån alla.
Foto: Fredrik Ekblad

– Magkänslan säger att det har varit mer folk i Simrishamn än någonsin tidigare. Men det har inte inneburit mer klirr i kassan för alla handlare. De som har verksamhet inom bygg, heminredning och möbler har haft fantastiska siffror. Även restauranger och kaféer har gått bra, säger Markus Jonasson.

Men branschen han själv verkar inom, mode, har haft det tuffare.

– När Coronapandemin slog till tappade vi försäljningen som vi normalt har inför de stora sociala sammankomsterna, som student, bröllop, dop och fester. Det har helt klart påverkat resultatet.

Under Coronapandemin har även E-handeln ökat markant, något som påverkat butiksförsäljningen. Enligt siffror från PostNord växte E-handeln med 44 procent under april, jämfört med april 2019. 78 procent av svenskarna handlade på nätet under samma månad, vilket är den högsta nivån i e-handelns utveckling någonsin.

– Handlar man online blir det i förlängningen förödande för den lokala handeln. Om vi fortfarande vill ha ett levande centrum måste folk handla på hemmaplan, konstaterar Markus Jonasson.

– Det har varit otroligt mycket folk i stan, men det har inte märkts så mycket på försäljningen, menar Marie-Louise som säljer smycken och kläder på torget.
– Det har varit otroligt mycket folk i stan, men det har inte märkts så mycket på försäljningen, menar Marie-Louise som säljer smycken och kläder på torget.
Foto: Fredrik Ekblad

Att näthandla som ett sätt att skydda sig mot covid-19 köper han inte.

– Du får ändå stå och trängas med alla andra när du ska hämta ut ditt paket, så jag vet inte hur man tänker då, säger han och skrattar.

Mycket av den viktiga sommarförsäljningen är knuten till olika aktiviteter som köpmannaföreningen anordnar i stan. I år ställdes den traditionella Krämarmarknaden in, vilket var kännbart för handlarna.

– För många är försäljningen i juli helt avgörande för om man ska överleva. Tappar man under årets viktigaste månad blir det tufft att ta igen.

– Vi har tack och lov en del leverantörer som valt att helt ta bort sina marginaler för att stötta oss. Men tyvärr finns det även de som tänker kortsiktigt och kör på som vanligt.

Under hösten brukar Äppelmarknaden innebära ett visst uppsving i handeln, men i år är den inställd.

– Köpmannaföreningen har ett eget evenemang som vi kallar Äppelskruttdagen som ligger i anslutning till Äppelmarknaden och det är väldigt uppskattat och välbesökt. Då har vi normalt mattält och underhållning på torget, men i år blir det inga tält utan restaurangerna kommer att erbjuda äppelinspirerade rätter på sina egna ställen, säger Markus.

Det finns fortfarande en chans att det kan bli musikunderhållning på torget.

– Kanske kommer Perikles stå på scenen, vi får se, säger han och ler finurligt.

quote
För många är försäljningen i juli helt avgörande för om man ska överleva.