unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Friluftsliv

Rekordmånga vill komma ut i naturen

Föreningen Friluftsfrämjandet Österlen har sett ett ökat intresse för sin barnverksamhet i spåren efter pandemin och en sommar när många upptäckt tjusningen med friluftslivet.
Friluftsfrämjandet Österlens verksamhet bygger på att uppleva naturen med alla sinnen, i alla väder. ”Vi vill ge så många barn det bara går möjligheten att följa med oss ut på äventyr ” säger Gunilla Andrén-Sandberg, ordförande i föreningen som söker fler barnledare. Intresserade får gärna höra av sig på osterlen@friluftsframjandet.se
Friluftsfrämjandet Österlens verksamhet bygger på att uppleva naturen med alla sinnen, i alla väder. ”Vi vill ge så många barn det bara går möjligheten att följa med oss ut på äventyr ” säger Gunilla Andrén-Sandberg, ordförande i föreningen som söker fler barnledare. Intresserade får gärna höra av sig på osterlen@friluftsframjandet.se
Foto: Hannah Andersson

– Det är förstås jättekul! säger Gunilla Andrén-Sandberg, ordförande och ledare i Friluftsfrämjandet Österlen. Men vi behöver bli fler ledare för att kunna möta det stora intresset och starta fler grupper.

I dagsläget erbjuder föreningen sex olika grupper för barn i åldrarna 3-15 år.

– I grupperna med våra yngsta barn ligger fokus på att låta barnen uppleva naturen med alla sina sinnen, leka och utforska. Våra Skogsknytte- och Skogsmullegrupper träffas alltid i Gylleboskogen.

Grupperna som vänder sig till lite äldre barn och ungdomar; Strövare, Frilufsare och TVM träffas på olika platser varje tillfälle, för att uppleva den variationsrika naturen som Österlen har att bjuda på.

– De äldre barnen får lära sig saker som att göra upp eld, bygga vindskydd, orientera sig i naturen och laga mat på stormkök.

Men även om vi ger dem utmaningar så månar vi om att verksamheten ska vara fri från tävlingsmoment. Hos oss får barnen uppleva naturen tillsammans med sina kompisar och ledare, utan stress och krav, poängterar Gunilla.

3 bilder
Övernattningarna är ett uppskattat inslag. Bilden är från Strövarnas och Frilufsarnas övernattning vid Vantalängan tidigare i höst.
Alla träffar sker utomhus. Vid Skogsmullegruppens träff i Gylleboskogen kom Mulle själv på besök, till barnens stora förtjusning.
”Bäst med att vara ledare är att få se hur bra barnen mår av att vara ute i naturen, att få dela deras glädje och följa deras utveckling” säger Lina Erlandsson, ny ledare i föreningen.
enlarge

Inför höstens terminsstart gjorde föreningen plats för fler barn i grupperna och intresset för verksamheten, särskilt för barn i de yngre åldrarna, är stort.

– Just nu är alla grupper för våra yngsta barn fulltecknade. Men vi välkomnar gärna barn vars förälder, eller annan vuxen, kan tänka sig att hjälpa till som ledare, för då kan vi öppna upp för fler. Våra ledares främsta uppgift är att förmedla glädjen i att vara ute i naturen, året om och i alla väder. Det krävs absolut inga expertkunskaper.

Föreningen vill också erbjuda friluftsupplevelser för vuxna i framtiden.

– Vi var på gång med att starta upp en vandringsgrupp för vuxna men fick göra paus i planeringen på grund av covid-19. Det arbetet fortsätter så snart pandemin dragit förbi.