GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Rekordstort intresse för Kulturskolans utbud

Aldrig tidigare har Kulturskolan i Simrishamn haft så många elever som i höst. Intresset är rekordstort.
Simrishamn • Publicerad 8 oktober 2020
”Det är fantastiskt roligt att vi når ut till så många barn och ungdomar!” säger Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturskolan i Simrishamn.
”Det är fantastiskt roligt att vi når ut till så många barn och ungdomar!” säger Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturskolan i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

– Det är fantastiskt roligt att vi når ut till så många barn och ungdomar! säger Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturskolan. Vi har rekordmånga elever den här hösten, framförallt i gruppundervisningen. Intresset för dansen är som vanligt jättestort och trots att vi utökat cirkusgrupperna står fler barn på kö. Konstkurserna har blivit väldigt populära och det är överlag ett stort intresse för instrumentundervisningen.

Sylvia tror att framgångsfaktorn ligger i samspelet mellan Kulturskolans olika delar.

– Kulturgarantin fyller femton år i år och Sommarkulturskolan firade femårsjubileum. Båda är viktiga tillgänglighetsgörare för kultur, poängterar Sylvia. Genom kulturgarantin når vi ut till kommunens alla skolbarn. Årets Sommarkulturskola blev liksom tidigare år väldigt välbesökt. Lägret som vi arrangerade på Naturskolan i Kivik blev lyckat och det uppskattas att Sommarkulturskolan erbjuder aktiviteter i byarna.

Närvaro ute i byarna är något som man spinner vidare på i höst, bland annat genom att erbjuda konstkurs i Gärsnäs.

– Alla delar av Kulturskolan samspelar och vi når olika barn i de olika verksamheterna. Vårt mål är att alla ska känna till Kulturskolan och att alla som vill vara med, ska ha möjlighet att vara det! Att ha tillgång till olika uttryckssätt är en viktig grundsten i vår demokrati och det är direkt avgörande för att vi ska nå målen i skolan.

Självklart har den pågående pandemin påverkat även Kulturskolans verksamhet.

– Men vi ställde snabbt om till distansundervisning i vissa ämnen i våras och den enda verksamheten som nu står på paus på grund av pandemin är körsången.

I höst träffas åter eleverna och deras lärare.

– Mycket av instrumentundervisning som tidigare varit på skolor har flyttat in till Godsmagasinet i Simrishamn där vi anpassat miljön med plexiglasskivor och strikta hygienrutiner. Det är viktigt för oss att både vårdnadshavare och barn känner sig trygga, poängterar Sylvia.

Något som både lärare och elever saknat under våren är konserterna.

– Vi provade att livestreama vårkonserten och det blev väldigt lyckat. Plötsligt kunde även släktingar och vänner som bor långt iväg se konserten och vi hade publik i såväl Thailand som Syrien. Det är något som vi tar med oss för framtiden och redan under hösten kommer vi att streama många av våra elevkonserter.

Höstterminen har redan varit igång några veckor men det finns fortfarande möjlighet att hoppa in i de grupper där det finns lediga platser.

– Intresserade är varmt välkomna att höra av sig, finns det inte plats just nu går det bra att ställa sig i kö!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.