unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.
Youssef Doro driver en familjerestaurang i Libanon tillsammans med en av sina bröder. Själv har han också varit verksam i Italien under större delen av sitt vuxna liv. Nu kombinerar han sina tidigare erfarenheter i köket på Rikstolvans krog i Järrestad.
Youssef Doro driver en familjerestaurang i Libanon tillsammans med en av sina bröder. Själv har han också varit verksam i Italien under större delen av sitt vuxna liv. Nu kombinerar han sina tidigare erfarenheter i köket på Rikstolvans krog i Järrestad.
Foto: Johan Bentzel

Galleriet Rikstolvan i Järrestad erbjuder enligt sin egen beskrivning spjutspetsen av regionala och internationella konstnärer. Byt ut det sistnämnda ordet mot smaker och du får i stället en utmärkt definition av den intilliggande restaurangen, som i år har fått en ny ägartrio.

Beatrice Johansson, som tidigare drev Franskans Crêperie i Rörum, har tillsammans med sina goda vänner – paret Katia Wagner och Youssef Doro – skapat en krog som hittills har saknats på Österlen.

– Vi hördes av under corona och kände att vi ville ha en riktigt kul sommar. Vi vill ha ett ställe där människor kan ha det trevligt och roligt, för alla har haft det tufft. Det har varit en annorlunda och svår vår på många sätt. Här ska man kunna bli ompysslad, få äta god mat och ha en trevlig utsikt, säger Katia Wagner, som främst är känd som författare och journalist.

Som allt i allo på krogen blir Katia Wagner länken mellan köket och serveringen.
Som allt i allo på krogen blir Katia Wagner länken mellan köket och serveringen.
Foto: Johan Bentzel

Inriktningen är framför allt mot det libanesiska köket, men med italienska inslag på förrätts- och efterrättsmenyn samt på vinlistan.

– Det här konceptet ligger mig varmt om hjärtat. Det är enkelt och nyttigt, med mycket vegansk och vegetarisk kost, vilket ju ligger i tiden, säger Beatrice Johansson.

När Österlenmagasinet hälsar på har krogen bara haft öppet i fyra dagar, men att de har skapat något eftertraktat är redan tydligt. Dels har det varit gott om gäster på plats samtliga dagar. Dels travar det in besökare hela tiden, trots att det är en timme kvar till öppningsdags.

Men efter en uppskjuten premiär var det nära att det fick bli ett aningen förenklat koncept.

Katia Wagner och Youssef Doro träffades i Libanon för tre år sedan men har vistats mycket i Italien, där den sistnämnde har varit verksam i nästan hela sitt vuxna liv.

När de åkte därifrån i februari i år for de på varsitt håll. Hon reste till Sverige och han till Libanon, där han skulle se till familjekrogen i hamnstaden Tyr.

På grund av världsläget blev det sedan inte helt lätt för honom att ta sig hit. Men i sista stund kunde han äntligen stå bland grytor och byttor i Järrestad och bjuda på de eftertraktade smakerna.

Ansiktet utåt på Rikstolvans krog är Beatrice Johansson, som tidigare drev Franskans Crêperie i Rörum.
Ansiktet utåt på Rikstolvans krog är Beatrice Johansson, som tidigare drev Franskans Crêperie i Rörum.
Foto: Johan Bentzel

Krogen har öppet klockan 13–19 tisdag till söndag. Om vädret är bra får gästerna stanna betydligt längre, men det avgörs från dag till dag, framhåller Katia Wagner.

– Man får gå in och kolla på vår Facebooksida, där vi postar information: ”Solen skiner, tiramisun är färdig och proseccon är kall”. Då kan man stanna även sena kvällar.

Hunden Fille hälsar sina artfränder mycket välkomna till Rikstolvans krog.
Hunden Fille hälsar sina artfränder mycket välkomna till Rikstolvans krog.
Foto: Johan Bentzel