1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.
Youssef Doro driver en familjerestaurang i Libanon tillsammans med en av sina bröder. Själv har han också varit verksam i Italien under större delen av sitt vuxna liv. Nu kombinerar han sina tidigare erfarenheter i köket på Rikstolvans krog i Järrestad.
Foto: Johan Bentzel

Galleriet Rikstolvan i Järrestad erbjuder enligt sin egen beskrivning spjutspetsen av regionala och internationella konstnärer. Byt ut det sistnämnda ordet mot smaker och du får i stället en utmärkt definition av den intilliggande restaurangen, som i år har fått en ny ägartrio.

Beatrice Johansson, som tidigare drev Franskans Crêperie i Rörum, har tillsammans med sina goda vänner – paret Katia Wagner och Youssef Doro – skapat en krog som hittills har saknats på Österlen.

– Vi hördes av under corona och kände att vi ville ha en riktigt kul sommar. Vi vill ha ett ställe där människor kan ha det trevligt och roligt, för alla har haft det tufft. Det har varit en annorlunda och svår vår på många sätt. Här ska man kunna bli ompysslad, få äta god mat och ha en trevlig utsikt, säger Katia Wagner, som främst är känd som författare och journalist.

Som allt i allo på krogen blir Katia Wagner länken mellan köket och serveringen.
Foto: Johan Bentzel

Inriktningen är framför allt mot det libanesiska köket, men med italienska inslag på förrätts- och efterrättsmenyn samt på vinlistan.

– Det här konceptet ligger mig varmt om hjärtat. Det är enkelt och nyttigt, med mycket vegansk och vegetarisk kost, vilket ju ligger i tiden, säger Beatrice Johansson.

När Österlenmagasinet hälsar på har krogen bara haft öppet i fyra dagar, men att de har skapat något eftertraktat är redan tydligt. Dels har det varit gott om gäster på plats samtliga dagar. Dels travar det in besökare hela tiden, trots att det är en timme kvar till öppningsdags.

Men efter en uppskjuten premiär var det nära att det fick bli ett aningen förenklat koncept.

Katia Wagner och Youssef Doro träffades i Libanon för tre år sedan men har vistats mycket i Italien, där den sistnämnde har varit verksam i nästan hela sitt vuxna liv.

När de åkte därifrån i februari i år for de på varsitt håll. Hon reste till Sverige och han till Libanon, där han skulle se till familjekrogen i hamnstaden Tyr.

På grund av världsläget blev det sedan inte helt lätt för honom att ta sig hit. Men i sista stund kunde han äntligen stå bland grytor och byttor i Järrestad och bjuda på de eftertraktade smakerna.

Ansiktet utåt på Rikstolvans krog är Beatrice Johansson, som tidigare drev Franskans Crêperie i Rörum.
Foto: Johan Bentzel

Krogen har öppet klockan 13–19 tisdag till söndag. Om vädret är bra får gästerna stanna betydligt längre, men det avgörs från dag till dag, framhåller Katia Wagner.

– Man får gå in och kolla på vår Facebooksida, där vi postar information: ”Solen skiner, tiramisun är färdig och proseccon är kall”. Då kan man stanna även sena kvällar.

Hunden Fille hälsar sina artfränder mycket välkomna till Rikstolvans krog.
Foto: Johan Bentzel

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.