unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rivstart för nya ägarna av Blåsingsborgs gårdshotell

Siktet var inställt på ett fjällhotell. Det blev ett gårdshotell på Österlen i stället. Vännerna David Wong och Mats Gunnarsson har gemensamt tagit över Blåsingsborg utanför Kivik och kan se tillbaka på en fantastisk första sommarsäsong.
Med bra personal behöver man inte vara så bra själv, konstaterar David Wong, halvt på skämt och halvt på allvar. Den nyblivne hotellchefen – utan tidigare erfarenhet från branschen – är jätteglad för de mer erfarna medarbetarnas insatser under den hektiska sommaren på Blåsingsborgs gårdshotell. Victor Schack ansvarar för köket.
Med bra personal behöver man inte vara så bra själv, konstaterar David Wong, halvt på skämt och halvt på allvar. Den nyblivne hotellchefen – utan tidigare erfarenhet från branschen – är jätteglad för de mer erfarna medarbetarnas insatser under den hektiska sommaren på Blåsingsborgs gårdshotell. Victor Schack ansvarar för köket.
Foto: Johan Bentzel

Efter nästan två månader med gasen i botten från morgon till kväll, sju dagar i veckan, kan David Wong unna sig att sitta ner en stund och pusta ut.

Det är måndag förmiddag i mitten av augusti och sommarrusningen har till slut ebbat ut på Blåsingsborgs gårdshotell.

– Jag har inte jobbat med något sådant här förut och definitivt inte på Österlen. Så jag hade inga egentliga förväntningar, säger David Wong, som är mycket tacksam för den engagerade personalens insatser och sambon Marika Anderssons hjälp.

Att hans första sommar på Blåsingsborg också skulle bli den mest hektiska i hotellets historia hade han ingen aning om i våras, då han tillsammans med sin nära vän Mats Gunnarsson tog över efter Karin Burmeister och Henrik Nordin.

Projektet är gemensamt men ändå tydligt uppdelat. Mats Gunnarsson äger fastigheten, medan David Wong äger verksamhetsbolaget och således ansvarar för själva driften.

Tidigare jobbade David Wong med friskvård inom kriminalvården i Norrköping och dessförinnan drev han under många år klädbutik i samma stad. Ännu längre bak i tiden jobbade han som yrkesofficer på I3 i Örebro.

Att ge sig in i hotellbranschen var långt ifrån självklart. Det var bara en av de många tusen idéer som Mats Gunnarsson har för vana att spotta ur sig; David Wong beskriver honom som en ”entreprenör av Guds nåde”.

Långt ifrån allt blir verklighet, men den här gången tog de båda idén på allvar. Från början var blicken riktad norrut och hösten 2019 var duon nära att ta över Tärnaby fjällhotell.

– Vi är väldigt glada i dag att det inte blev så. De har haft det väldigt tufft, säger David Wong.

En dag hörde Mats Gunnarsson av sig med ett nytt förslag. Han hade hittat ett hotell på Österlen i stället. Det var ju inte alls vad de hade tänkt sig, men så fort de två vännerna klev in på gården och kände atmosfären var saken klar.

– Vilken verksamhet Karin och Henrik har byggt upp! säger David Wong.

De nya ägarna av Blåsingsborgs gårdshotell är djupt imponerade av vad deras föregångare har byggt upp och avser att fortsätta i deras fotspår.
De nya ägarna av Blåsingsborgs gårdshotell är djupt imponerade av vad deras föregångare har byggt upp och avser att fortsätta i deras fotspår.
Foto: Johan Bentzel

När affären gjordes upp i april var coronasituationen som allra värst och ingen visste riktigt vart det skulle barka hän. Men de nya ägarna gick in med öppna ögon och tog över den 18 maj.

Efter en relativt lugn start tog det fart på allvar när Folkhälsomyndighetens klartecken för resor i hela landet sammanföll med att sommarvädret gjorde sitt intåg.

– Dammluckorna öppnade sig. Vi fick hundra telefonsamtal och lika många mejl om dagen. Vi hade inte en chans att ens svara på hälften av dem. Det var nog lika överraskande för oss som det måste ha varit för Karin och Henrik när locket lades på i mars och alla företag flyttade sina konferenser, säger David Wong.

Att kastas rakt in i hetluften har varit lärorikt. Inte bara för David Wong, utan också för den unge kökschefen Victor Schack, som har jobbat som kock på Blåsingsborg förut men är ny i sin nuvarande roll.

Båda inser vad som måste ändras till nästa sommar, både för gästernas skull och för att sänka den egna stressnivån. Bland annat behövs ett annat bokningssystem för restaurangen.

Victor Schack skrattar högt, när han tänker tillbaka på den nyss avslutade högsäsongen:

– Jag tog över efter Henrik och David efter Karin – mitt i den mest hektiska sommaren genom tiderna!

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Efterlängtad nyöppning

Nystart

Efterlängtad nyöppning

Förra tisdagen smygöppnade Simrishamns Bokhandel efter att ha varit stängd sedan konkursen i maj.

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Glada barn på museet

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Vår kunskap om universum

Kivik

Vår kunskap om universum

Torsdagen den 25 juni bjuder Kiviks museum in till föreläsningen ”Jorden – så ock på himmelen” med astronom Anders Nyholm. Anders kommer att prata om hur vår kunskap om universum har förändrat vår världsbild genom årtusendena. På Äppelgården klockan 18.30. Entré inklusive kvällsmacka. Boka plats i kontakt med museet.

Kiviks moderna entreprenörer

Kivik

Kiviks moderna entreprenörer

Kiviksbygden är känd som ett entreprenörssamhälle. Fattigdomen gav i historisk tid grund för nya näringar och den begynnande turismen vid sekelskiftet 1900. Hur ser den nya tidens entreprenörskap ut? Sven Bladh berättar onsdagen den 27 maj klockan 18.30 på Äppelgården. Entré inklusive kvällsmacka. Kiviks museum är arrangör. Begränsat antal åhörare.