unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Samarbete för mångfald

Stenshuvuds nationalpark och Kiviks Musteri – som är nära grannar – slår sig samman i ett pionjärprojekt för att öka den biologiska mångfalden i sin närmiljö. Projektet har initierats av Pollinera Sverige.
Odingschef Jan Flemming Jensen, Kiviks Musteri och naturguide Simon Lundin, Naturum Stenshuvud. Foto: Anna Lind Lewin
Odingschef Jan Flemming Jensen, Kiviks Musteri och naturguide Simon Lundin, Naturum Stenshuvud. Foto: Anna Lind Lewin

– Området vi befinner oss i är unikt på många sätt. Vi vill tillsammans arbeta för att bevara artrikedom och mångfald och speciellt fokusera på att skapa gynnsamma förhållanden för alla bin, humlor och andra nyttodjur i vårt område, berättar Jan Flemming Jensen som är odlingschef på Kiviks Musteri.

I nationalparken och på Naturum satsar man under kommande säsong stort på att sprida kunskap om vilda bin och deras behov av föda och bostäder.

– Genom att Kiviks Musteri med sin äppelodling och musteri är ett besöksmål i direkt anslutning till nationalparken kan vi tillsammans bidra till att besökare får kunskap om både odlad och vild natur. Många besökare här i området vandrar mellan våra enheter, berättar Simon Lundin, biolog och guide på Naturum Stenshuvud.

Innehållet i projektet lanseras till den årligen återkommande Pollineringsveckan i slutet av maj, och under Biologiska mångfaldens dag den 22 maj hålls en rad föreläsningar, visningar och guidningar.

Aktörerna har tre gemensamma mål: att bygga upp ett långsiktigt lokalt samarbete för mångfald, skapa plats för forskning, testodlingar och miljöfrämjande insatser, samt att inspirera och sprida kunskap till allmänheten. I detta ingår försöksprojekt tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och olika samarbeten med forskare i vid Uppsala och Lunds universitet. Samarbete sker också med EU-projektet Beespoke, som ska förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer genom insådd av lokala blommande växter.

Även Naturskolan Österlen kommer att vara engagerade i projektet.