1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.
Karin Erlandsson och dottern Kristina Erlandsson, intendent respektive vice intendent på Dag Hammarskjölds Backåkra, ser fram emot att öppna museet för säsongen.
Foto: Fredrik Ekblad

– I linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer vi sätta en gräns vid 25 besökare i lokalerna och vi rekommenderar alla att hålla ”en Dags längds avstånd”, säger intendent Karin Erlandsson och skrattar.

Det betyder 178 centimeter. FN:s generalsekreterares längd har Karin snappat upp i hans pass som finns på museet tillsammans med massor av andra föremål, möbler och gåvor som tillhört Dag Hammarskjöld.

Toppdiplomaten hade bland annat ett stort intresse för design och hans sjurumslägenhet på Manhattan var möblerad med dåtidens finaste fåtöljer, soffor och bord.

– Ett urval av dessa kommer vi lyfta fram i säsongens utställning ”Linjens lätta böjning” som fokuserar på Dag Hammarskjölds intresse för konst och design, säger Karin Erlandsson.

Utställningen har producerats av Sofie Bergkvist och Cia Ericsson och invigning är planerad i augusti.

En raritet i museisamlingen är en isyxa som Tenzing Norgay skänkt till Dag Hammarskjöld. Yxan användes under första bestigningen av Mount Everest den 29 maj 1953.
Foto: Fredrik Ekblad

Museet visar även i sommar den uppmärksammade fotoutställningen som invigdes i fjol. Dag Hammarskjöld var en passionerad fotograf och utställningen visar foton ur den svenska toppdiplomatens okända bildarkiv.

Naturligtvis finns även basutställningen kvar som Regionmuseet har producerat.

– Det känns väldigt roligt och vi glädjer oss åt att kunna öppna museet för våra besökare, säger Karin Erlandsson, som eventuellt gör sin sista säsong som intendent på museet.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till 1961 då han omkom i en flygolycka i Nordrhodesia.
Foto: Fredrik Ekblad

Men uppdraget kommer troligen stanna i familjen. Dottern Kristina Erlandsson, som för tillfället är vice intendent, är redo att ta över.

– Jag är godkänd av styrelsen, så jag hoppas på det, säger Kristina.

Dag Hammarskjölds Backåkra har öppet onsdag–söndag klockan 11-17, fram till slutet av september.

Dag Hammarskjölds intresse för konst och design uppmärksammas i säsongens utställning ”Linjens lätta böjning”.
Foto: Fredrik Ekblad

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.