GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Serietidningen hyllas med egen festival

Skillinge seriefestival är tillbaka med full kraft. I dagarna tre, 17-19 september, fylls Skillinge teater av Sveriges serietecknarelit. Det bjuds på serietecknande från scenen, föredrag, utställningar, signeringar och bokpresentationer.
Skillinge • Publicerad 16 september 2021
I helgen arrangeras Skillinge seriefestival, för fjärde året i följd. Hanna Ottersten och Ulf Mårtensson är två av eldsjälarna i ideella föreningen Skillinge Seriefestival som står bakom festivalen. Rolf Classon är initiativtagare och festivalgeneral.
I helgen arrangeras Skillinge seriefestival, för fjärde året i följd. Hanna Ottersten och Ulf Mårtensson är två av eldsjälarna i ideella föreningen Skillinge Seriefestival som står bakom festivalen. Rolf Classon är initiativtagare och festivalgeneral.

Är det verkligen så klokt att arrangera en seriefestival i en liten fiskeby på Österlen?

Svaret på den frågan visade sig vara ett rungande Ja! Skillinge seriefestival fick en flygande start premiäråret 2018 och intresset för festivalen har på intet sätt svalnat.

– Serietecknarna som varit med tidigare år vill väldigt gärna återkomma, samtidigt som det goda ryktet spridit sig och nya vill vara med. Så problemet är snarare att vi behöver begränsa oss, berättar Rolf Classon, initiativtagare och festivalgeneral som grundade tidningen Galago 1979 och som har ett långt yrkesliv som förläggare bakom sig.

Skillinge seriefestival lockar Sveriges serietecknarelit. Att arrangera festivalen i en liten by på landet har visat sig vara en styrka snarare än svaghet.

– Festivalen hade riskerat att drunkna i storstadsbruset om vi arrangerat den i Stockholm eller Göteborg. I Skillinge får festivalen den uppmärksamhet som den förtjänar och gemenskapen under festivaldagarna blir fantastisk. Här kan vi under tre dagar ägna oss helhjärtat åt tecknade serier utan distraktion från annat.

Premiären 2018 följdes upp 2019 men pandemiåret 2020 gick det inte bjuda in till festival i traditionell form. Istället gjorde föreningen Skillinge seriefestival en utställning i samarbete med Österlens museum, med alster av tecknaren Gustav Tenggren, som åkte till USA 1920 och blev en superkändis på andra sidan Atlanten som tecknare för Walt Disney.

– Utställningen blev väldigt lyckad och därför gör vi en liknande satsning i år, berättar Rolf.

För i år är Skillinge seriefestival tillbaka med full kraft. Utställningen på Österlens museum görs i år i samarbete med Lasse Åberg.

COMIX 2021 har vernissage fredagen den 17 september klockan 13.00. I utställningen visas ett urval av målningar och bilder ur Lasse Åbergs stora seriesamling.

– Den spänner över nästan hundra år av den tecknade seriens historia, med originalteckningar från de tidigaste Fantomen och Stålmannen, 1960-talets MAD-tidningar och Ture Sventon, och 1970-talets måleri av Jan Håfström, Marie Louise Ekman, Jan Lööf och Carl Johan De Geer, konstverk influerade av tecknade serier. Fram till dagens nya svenska serietecknare som Martin Kellerman, Sara Granér och Joakim Pirinen.

Utställningen pågår till den 16 oktober.

3 bilder
Jan Lööf har gjort årets festivalaffisch.
Under festivalen finns det möjlighet att få sina egna serietidningar signerade av tecknarna som är på plats.
Det kommer även att finnas flera original till försäljning, bland andra Bamse och 91:an.
Jan Lööf har gjort årets festivalaffisch.
Under festivalen finns det möjlighet att få sina egna serietidningar signerade av tecknarna som är på plats.

Årets festival på Skillinge teater bjuder på ett väldigt spännande program och med en satsning på lanseringen kommer den knappast att gå obemärkt förbi.

– Vi kommer bland annat att använda oss av Simrishamnsbutikernas skyltfönster, berättar Hanna Ottersten som varit engagerad i seriefestivalen sedan starten och dessutom driver Barnens bokhandel i Simrishamn.

– Vi har hämtat inspiration från den största seriemässan i Europa, Seriefestivalen i Angoulême, där hela staden täcks i tecknade serier under festivalveckan, berättar Rolf.

Skillinge seriefestival invigs på lördagen klockan 11.20 av Rolf själv tillsammans med Lasse Åberg, men programmet drar igång redan på fredagen med en heldag i samarbete med Comics Research Lab vid Malmö universitet. Temat är ”Serietidningen som fenomen” och fredagen inleds av Gunnar Krantz, professor i visuell kommunikation.

Lördagens program startar som sagt med invigningen. Därefter ges en rad föredrag från teatercaféets scen. Klockan 13.30 blir det dessutom utdelning av Ponduspriset som är Nordens största serietecknarpris.

På söndagen hoppas festivalarrangörerna kunna locka även barnfamiljerna.

– Jag ringde Egmont och frågade om de ville vara med på årets festival. De nappade direkt och det landade i ett heldagsprogram med deras produkter, berättar Rolf.

Dagen startar med Hälge-redaktionen som pratar om hur det är att producera Hälge i långserie-format och fortsätter med ”Fantomen – en institution i förändring”. Dagens redaktörer berättar om hur Fantomen lyckats behålla positionen som en av de främsta serierna i 50 år.

Hur går det till när Sveriges kanske allra populäraste serietidning Bamse ritas? Det får festivalbesökarna svaret på klockan 12.30 när Jimmy Wallin, manusförfattare på Bamse-tidningen samtalar med Kalle Lind, författare och radiopratare.

Söndagens program avslutas med ”Kalle Ankas legendariska äventyr”.

– Under hela helgen kommer dessutom festivalens tecknare att turas om att rita tre rutor i en stafettserie, berättar Hanna.

Titeln ”Ägget är löst!” tolkas fritt av tecknarna.

– Resultatet av stafettserier brukar bli helt tokigt och väldigt roligt, lovar Rolf.

Det är fri entré till festivalen. Programmet finns i sin helhet på Skillinge seriefestivals facebooksida. Arrangören följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och begränsar besökarantal i de olika lokalerna.

Program

Fredag klockan 9.30-17.00

09.30 Serietidningen – en fantastisk innovation.

10.00 Fantomen och den nya vänstern.

11.00 Arne Anka som samtidsdokumentär.

13.30 Vuxenserier och moralpanik.

16.00 Om undergroundtidningen PUSS.

Lördag klockan 11-17

11.20 Festivalen invigs.

11.40 Serieskolan i Malmö presenterar sig.

12.00 Vimmelgrind av Mats Källblad.

12.30 Johan Wanloo om sin karriär.

13.00 Bim Eriksson om sin nya seriebok.

13.30 Utdelning av Ponduspriset.

14.00 Herman Hedning och hur man gör en serietidning själv.

14.30 Galago, alternativserietidningen som överlevde.

15.00 Epix – serietidningen för vuxna.

15.30 Svenska MAD - Hur har den påverkat svenska serietecknare.

16.00 Kapten Stofil - tidningen som var gammal redan när den kom.

Söndag klockan 11-15

11.00 Hälge på nya äventyr.

11.40 Fantomen – en institution i förändring.

12.30 Bamse, Sveriges populäraste serietidning?

13.00 Kalle Ankas legendariska äventyr.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.