GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kurs

Sista hjälpen är lika viktig som den första

Det är en självklarhet för de flesta att hålla sina första hjälpen-kunskaper uppdaterade, men det är inte särskilt många som förbereder sig inför den del av livet som vi alla oundvikligen kommer att möta - nämligen döden.
Simrishamn • Publicerad 21 september 2021
Stiftelsen Hospice Österlen erbjuder allmänheten, i samarbete med Palliativt utvecklingscentrum i Lund, kursen Sista hjälpen. Ibe Lager är en av kursledarna.
Stiftelsen Hospice Österlen erbjuder allmänheten, i samarbete med Palliativt utvecklingscentrum i Lund, kursen Sista hjälpen. Ibe Lager är en av kursledarna.

Stiftelsen Hospice Österlen bjuder, i samarbete med Palliativt utvecklingscentrum i Lund, in till en kostnadsfri kurs som vänder sig till allmänheten och går under namnet ”Sista hjälpen”.

Ibe Lager är pensionerad läkare och engagerad i Hospice Österlen sedan snart två år tillbaka. Han kommer att leda kursen tillsammans med Jamie Woodworth, doktorand vid Palliativt Utvecklingscentrum i Lund, Christel Wihlborg överläkare i palliativ vård och ASIH i Ystad, Åsa Moberg, sjuksköterska på ASIH och Henrik Klasson, läkare Malmö.

Sista hjälpen är ett utbildningskoncept framtaget av Georg Bollig, professor vid Southern University of Denmark.

– Det används idag i elva europeiska länder, berättar Ibe. För ungefär ett år sedan var vi sexton personer, från olika yrkesgrupper och delar av Sverige, som samlades för att gå kurs för Georg Bollig i syfte att själva bli instruktörer i Sista hjälpen.

Ibe poängterar att döden är en del av livet.

– Vi vet alla att vi en dag ska dö, men många känner en osäkerhet inför livets sista tid. Syftet med Sista hjälpen är att råda bot på den osäkerheten genom att stärka kunskapen om vad som händer när livet går mot sitt slut och om sorgereaktioner efter döden. Vikten av palliativ vård för att lindra lidande och främja livskvalitet tas också upp.

Utbildningen består av fyra block.

– Döden som en del av livet är det första blocket och handlar om vad som händer när livet går mot sitt slut, berättar Ibe.

Andra blocket handlar om förberedelse inför döden.

– Då pratar vi om planering, önskemål, prioriteringar och vilket socialt stöd som finns att få. Tredje blocket handlar om hur lidandet vid livets slut kan lindras. Vi tar upp vanliga problem och symptom, samt den omsorg vården och också närstående kan hjälpa till med.

Sista blocket bär rubriken ”Att ta farväl”.

– Sista delen av kursen ligger fokus på sorg och sorgereaktioner, och vi svarar på frågan om vart man vänder sig när döden inträffat.

I våras hölls såväl en pilotkurs som en digital sista hjälpen-kurs. Nu ser Ibe fram emot att, tillsammans med sina kursledarkollegor, få träffa deltagarna i de fysiska kurserna.

– Vi hoppas att många tar chansen att gå den här kursen som ju faktiskt berör oss alla.

Sista hjälpen ges 19 oktober klockan 13-16 i Simrishamn, Österlens Museum. Kursen ges även i Kiviks kapell, den 9 november klockan 13-16. Föranmälan krävs, anmälan sker via mail till jamie.woodworth@med.lu.se

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.