GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista säsongen för populära KIN Bageri

Efter ett års pandemiuppehåll är KIN Bageri i Östra Vemmerlöv öppet igen. Men det är sista säsongen. Huset är till salu och ägarfamiljen planerar för en ny tillvaro.
Publicerad 22 juli 2021
På KIN Bageri gör alla allting tillsammans. Jenny Hargne, som är dotter till grundarna, har god hjälp av de säsongsanställda medarbetarna.
På KIN Bageri gör alla allting tillsammans. Jenny Hargne, som är dotter till grundarna, har god hjälp av de säsongsanställda medarbetarna.
Foto: Johan Bentzel

Förra sommaren valde KIN Bageri att hålla verksamheten i Östra Vemmerlöv stängd. Lokalerna användes enbart för att baka i.

Grundarna Eva Hargne och Leif Andersson, som på grund av ålder tillhör riskgruppen för Covid-19, ville inte riskera att dra på sig någon smitta.

I stället satsade dottern Jenny Hargne fullt ut på kaféet i Simrishamn. Men i våras såldes denna del av verksamheten och nyligen slog KIN upp dörrarna i Östra Vemmerlöv på nytt.

– Det är en jättehärlig känsla att lokalerna har fyllts med liv igen. Nu när det har varit restriktioner har jag verkligen saknat sorlet av människor. Det känns ända in i kroppen, när man tillhandahåller en mötesplats där folk går runt och sorlar, säger Jenny Hargne.

Hennes mamma och pappa köpte det forna bränneriet i byn redan för 25 år sedan och insåg tidigt den enorma byggnadens potential. Utöver att vara bostad blev huset snabbt en plats för olika arrangemang.

Sommarbageri blev det för lite mer än tio år sedan.

– Mamma började baka bröd och pappa byggde bageriet. Sedan blev det bara större och större. Till slut behövde de ta in hjälp och då kom jag in i bilden. Det ledde till att jag för sex år sedan även startade verksamheten i Simrishamn, säger Jenny Hargne.

KIN Bageri har öppet onsdag–lördag till och med den sjunde augusti. Därefter är verksamhetens saga all. Inte bara för säsongen, utan för gott.

Eva Hargne och Leif Andersson ska flytta till ett annat hus i närheten och säljer därför byggnaden.

Förhoppningen är att köparen också vill driva verksamhet på platsen.

Att nya tider stundar märks redan inne i bageriet, där en del av lokalen har blivit loppis. Eva Hargne och Leif Andersson säljer av delar av sitt bohag.

– De måste bli av med en hel del grejor för att få plats i sitt nya lilla hus, säger Jenny Hargne.

Själv känner hon sig redo att satsa på något nytt, kanske journalistik, men medger samtidigt att det känns lite vemodigt.

Det finns ändå något speciellt med att stå i bageriet med de stora degarna, lyssna på sin favoritmusik och hälsa på alla människor som kommer och går.

När det är som mest att göra men allt ändå flyter på blir det nästan som en synkroniserad dans: någon tar ut en plåt, medan någon annan räcker fram nästa som ska in.

Under åren som har gått har Jenny Hargne till sin egen förvåning även upptäckt att hon har en serviceådra. Hon älskar att vara social och att göra andra människor glada.

– Den här direkta responsen som man får, när folk är hungriga och blir mätta, är så ärlig och nog svår att få någon annanstans.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.