unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Sista säsongen med Klassen för Petter

För många yngre tv-tittare är Petter Åkerberg lika med Lukas, den lite blyge men schysste kompisen i SVT-succén Klassen. Efter två säsonger är det nu dags för Petter att lämna tv-skolan.
Petter Åkerberg började sin skolgång på Piratenskolan i Kivik.
Petter Åkerberg började sin skolgång på Piratenskolan i Kivik.
Foto: Torun Börtz

En iskall januarivind blåser över Piratenskolans gård.

– Här har jag många minnen, konstaterar Petter Åkerberg, som gick sina första skolår hemma i Kivik.

Innan Petter fick rollen som Lukas i Klassen var han med i Scen Österlens musikaluppsättningar. Det var också någon i föreningen som tipsade om Petter, när man skulle rollsätta ungdomsserien Up 4 Noise. Han gick vidare till slutaudition.

– Men jag hade nog lite hybris och gjorde inte mitt bästa, så jag gick inte vidare, berättar han och ler.

Helt tokigt gjorde han ändå inte ifrån sig, för han blev istället inbjuden att provfilma för Klassen. Den här gången förberedde han sig ordentligt och sträcktittade på seriens två första säsonger.

– Jag minns när jag satt hemma och käkade frukost med pappa och fick ett samtal om att jag hade kommit med. Jag trodde inte på det först, det var ju första gången jag fick sådana nyheter som skådespelare.

3 bilder
Petter Åkerberg och producenten Mikael Hansson letar nu efter nya skådespelare till Klassen.
Petter Åkerberg tillsammans med några av sina fiktiva klasskamrater. Foto: Glenn Strid
Seriens Lukas hänger gärna med Simon och Milo. Foto: Glenn Strid
enlarge

Under de båda säsongerna har han lärt känna sin karaktär väl.

– Lukas är omtänksam och schysst, tycker Petter.

Producenten Mikael Hansson bryter in.

– Du är vår klippares favoritskådis. Lukas kommer med så många dräpande kommentarer, han avväpnar situationer på ett komiskt sätt.

Klassens målgrupp är unga mellan 11 och 13 år och skådespelarna ska ha samma ålder som sina karaktärer. Därför får man bara vara med två säsonger. Säsong fyra, som är Petters sista, började sändas i julhelgen. Till hösten dyker han dock upp igen, i spinoff-serien Klassresan.

Just nu pågår jakten på elever till seriens femte säsong. På grund av pandemin sker den första uttagningen digitalt, via Svt Barns castingportal. Petter har fått uppdraget att bli ambassadör för serien. Och så hoppas han på fler tv- eller filmroller så småningom.

– Jag saknar att skådespela och är riktigt sugen på att göra det igen.