unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Insamling

Sjukhuset bidrar till projekt i Burkina Faso

Ett skepp kommer lastat, med en container packad med medicinsk utrustning insamlad av föreningen Gosnere. Slutmålet för lasten är Ouagadougou i Burkina Faso där frivilligorganisationen på sikt vill bygga upp en egen hälso- och utbildningscentral.
Lars Andersson, Ulf Carlsson, Lalla Bohman Thord, Mao Zybamba och Cajsa Lovisa Gustafsson framför den välfyllda skåpbilen.
Lars Andersson, Ulf Carlsson, Lalla Bohman Thord, Mao Zybamba och Cajsa Lovisa Gustafsson framför den välfyllda skåpbilen.
Foto: Hannah Andersson

Resan tar sin start vid sjukhuset i Simrishamn. Där Cajsa Lovisa Gustafsson, Mao Zybamba och Lalla Bohman Thord hjälps åt att lasta in kartonger i Ulf Carlssons skåpbil. Kartonger fyllda med medicinsk utrustning, skänkt av sjukhuset i Simrishamn och förmedlad av enhetschef Lars Andersson.

Gosnere är en liten ideell förening grundad 2005 med medlemmar i såväl Sverige, som Frankrike och Burkina Faso. Föreningen har tidigare ordnat så att medicinsk utrustning, som skänkts av tandläkarkliniker och sjukhus, har skickats till hälsokliniker i Burkina Faso.

– Nu är det dags igen, säger Cajsa Lovisa. Både Ystads lasarett och Simrishamns sjukhus har skänkt utrustning som vi kör i skåpbil till Köpenhamn, där den sedan packas om till container och skeppas till Afrika.

I lådorna finns allt från engångsmaterial till utrustning som inte längre används på sjukhuset i Simrishamn.

– Det känns bra att saker som bara står till ingen nytta kommer till användning, konstaterar Lars.

Även Röda korset i Simrishamn har hjälpt till att fylla lådorna med babykläder att dela ut på vårdcentraler och i flyktingläger.

Den medicinska utrustningen kommer att användas på vårdcentraler runt Ouagadougou.

– Vårt långsiktiga mål är att bygga upp en egen hälso- och utbildningscentral utanför Ouagadougou dit människor, med särskilt fokus på gravida och nyförlösta kvinnor och barn, kan söka sig för att få stöd och hjälp i hur de själva kan ta hand om sin hälsa, berättar Cajsa Lovisa.

– Jag har varit med och upprättat en vårdcentral tidigare i Ouagadougou. Behovet är stort, konstaterar Lalla.

– Vi har en hektar mark som står redo att börja bygga på. Ritningar och alla tillstånd är redan klara, berättar Mao. Det är bara pengarna som saknas. Vi kommer att kunna ro projektet i hamn om vi lyckas samla in 300 000 kronor till bygget, samt om lokala organisationer och statliga myndigheter bidrar så vi kan anställa tre sjuksköterskor.

I väntan på att hälsocentralen ska stå färdig fortsätter arbetet att ge ambulerande vård.

– Vi har sjuksköterskor som på frivillig basis åker runt till vårdcentraler och flyktingläger i landsbygdskommuner kring Ouagadougou för att ge vård och stöd. Det är ett viktigt arbete för att avlasta de redan befintliga, hårt belastade, vårdcentralerna. Inom kort hoppas vi få igång ett system där intresserade kan bli månadsgivare för att hjälpa oss att finansiera projektet, avslutar Cajsa Lovisa.