Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Smittskyddsanpassat på museerna i sydost

Sedan regeringen gjorde ändringar i den så kallade begränsningsförordningen har museer och konsthallar omfattats av samma trängselregler som gäller för butiker och gym. I sydöstra Skåne har museerna vidtagit en rad åtgärder för att minska smittorisken.
Kiviks museum har till skillnad från de flesta museerna i sydost aldrig haft stängt under pandemin. – Beslutet grundar sig på självklarheten att vi hela tiden har följt alla rekommendationer, säger museichefen Dafvid Hermansson.
Kiviks museum har till skillnad från de flesta museerna i sydost aldrig haft stängt under pandemin. – Beslutet grundar sig på självklarheten att vi hela tiden har följt alla rekommendationer, säger museichefen Dafvid Hermansson.
Foto: Johan Bentzel

Många museer har sedan en tid haft stängt, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

De flesta museerna tillhandahåller handsprit till sina besökare.
De flesta museerna tillhandahåller handsprit till sina besökare.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Med de nya reglerna som trädde i kraft den 11 mars måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Österlens museum i Simrishamn öppnade lagom till påsk efter att ha haft stängt en tid. Museichefen Lena Alebo är nöjd med hur det har fungerat.

– Vi har haft en kurs i trädgården och lite lagom med folk under påsken. Påskafton var den dag då vi fick be en del besökare vänta ute ett tag innan de fick gå in.

Vad har ni gjort för att besökarna ska känna sig tryggare i lokalerna?

– Vi har skaffat en nummerpresentatör för butiken och en handspritsautomat. Vi har skyltat bättre så man direkt hittar upp till utställningarna och framförallt har vi ändrat ingången till trädgårdssidan och utgången mot gatan, säger Lena Alebo.

På Ystads konstmuseum har man också anpassat verksamheten efter de nya reglerna.

– Vi har tagit bort kaffeserveringen, gjort utrymmet i entrén luftigare så att man lättare kan sprida ut sig, markerat upp önskvärt rörelsemönster med distans vid in- och utgång, begränsat antalet besökare och så erbjuder vi handsprit och munskydd, säger konstmuseichef Ýrr Jónasdóttir.

– Det har fungerat bra, det har inte varit någon trängsel och vi har gott om utrymme. Vi upplever också att folk är bra på att själva ta ansvar vad gäller att hålla avstånd och visa hänsyn.

Kiviks museum har till skillnad från övriga museer haft öppet hela tiden, ett beslut som är förankrat av museichef, styrelse och årsstämma, både 2020 och 2021.

– Beslutet grundar sig på självklarheten att vi hela tiden har följt alla rekommendationer; spridit ut besökare på aktiviteter både inom- och utomhus, begränsat antalet deltagare samtidigt, dubblerat evenemang så att alla ska kunna delta men inte samtidigt, avrått besökare från att delta vid förkylningssymptom, erbjudit handsprit, ökat städrutiner och haft tydliga kösystem, förklarar museichefen Dafvid Hermansson.

– Det finns mycket man kan göra smittsäkert även under en pandemi, och folk längtar efter kultur. Vi har därför inte märkt någon större minskning på efterfrågade evenemang eller bokningar, mer än att grupperna som kommer är mindre i storlek, av förklarliga skäl. Det fortsätter att komma in bokningar och förfrågningar.

Kiviks museum har ökat antalet medlemmar och i omsättning under pandemiåret 2020 och fortsätter att öka i antal medlemmar även för 2021, berättar Dafvid Hermansson.

Nuvarande begränsningar med åtta personer är dock kännbara, eftersom kostnaderna inte minskar.

– Det är istället bara färre personer som delar på samma kostnader, och vi kan inte höja priserna. Hur omsättningen blir 2021 går det därför inte att sia om än.