Spännande fynd i gammalt kassaskåp
Kassaskåpet ingick i samlingarna efter Björkegrenska gårdens sista invånare och ägare, systrarna Sigrid och Hedvig Herrlin, arvtagare till släkten Björkegren som på 1800-talet byggde upp gården och den dåvarande rederi- och spannmålshandelsverksamheten.
– Kassaskåpet har inte varit öppnat sedan 80-talet, så det är lite spännande. Vi vet inte vad som döljer sig i det, säger museichef Lena Alebo.
Det tog lite tid innan en trilskande låskolv gav med sig, men till slut fick man upp det vackert utsirade kassaskåpet av fabrikatet Johan D. Rössel, Malmö.
Mängder av fack och lådor med travar av bruna kuvert uppenbarar sig. Lena Alebo börjar försiktigt öppna några och det dröjer inte länge förrän hon hittar en godbit.
– Det här är en anteckning, förmodligen gjord av professor Axel Herrlin. Det står att August Strindberg avreste från Lund till Stockholm 1899.
Tillsammans med lappen ligger den kände författarens visitkort.
I en låda hittar Lena även smycken, ett armband i guld och ett silverhalsband med en grön sten, som tillhört systrarna Sigrid och Hedvig Herrlin.
I kassaskåpet finns också dagböcker och en väldig massa räkenskaper.
– Systrarna förde bok på alla kostnader, så här är mängder av kvitton.
Innehållet ska nu tas om hand och katalogiseras.
På Garvaren förbereds också för en mer publik verksamhet. Två arrangemang med föreläsningar (med begränsad publik) står på programmet under Arkivens dag den 14 november. Dessutom kommer man successivt öppna upp för skolklasser som ska få en rundvandring i magasinet och arkivet.
– Syftet är att göra Garvarens föremålssamlingar och arkiv tillgängliga för skolklasser och i förlängningen också för en bredare allmänhet, säger Maria Heijbel.