GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spektakulärt hotell planeras vid Haväng

Vad sägs om att sova på havsbottnen utanför Haväng med utsikt över den sjunkna stenålderskogen och lekande havsöringar? Det kan bli möjligt när The Baltic Sea Lodge, ett uppseendeväckande undervattenshotell öppnar nästa sommar.
Österlen • Publicerad 31 mars 2021 • Uppdaterad 20 april 2021
The Baltic Sea Lodge, Sveriges första undervattenshotell, kan hamna på Österlen.
The Baltic Sea Lodge, Sveriges första undervattenshotell, kan hamna på Österlen.
Foto: Fredrik Ekblad

De finns på Maldiverna, i Dubai och på Zanzibar, men i Sverige lyser undervattenshotellen än så länge med sin frånvaro. Men det kan det bli ändring på.

Nu planerar nämligen de svenska hotellentreprenörerna Lars Ström och Henrik Wåååg att uppföra ett exklusivt undervattenshotell i Östersjön. Och det är vid Haväng som duon vill förverkliga sitt projekt.

– Österlen hör till Sveriges mest populära resmål och intresset för trakten ökar för varje år. Haväng seglade direkt upp som en favorit när vi bollade tänkbara platser för hotellet, säger Henrik Wåååg.

Det är bland annat det unika stenålderslandskapet och den sjunkna skogen, även kallad Djupeskog, som fått entreprenörerna att snegla på Haväng.

– Tänk att få krypa till sängs med en halvt förmultnad skog utanför fönstret. Det blir något alldeles speciellt, säger Lars Ström.

Hotellet som beräknas kosta runt 500 miljoner kronor omfattar elva ”Ocean Suites”, som erbjuder gästerna en resa ner till undervattensriket.

Med en knapptryckning förvandlas sovrumsväggen till ett fönster från golv till tak samtidigt som lamporna dämpas automatiskt, vilket ger en perfekt utsikt över den räfflade sandbottnen.

Och kan man slita sig från tumlare, sälar och havsöringar som glider förbi finns möjlighet att njuta av en privat pool på rummet. Behöver du en drink, eller något att äta, är det bara att ringa på butlern som står till förfogande dygnet runt.

Men smakar det, så kostar det. En natt i undervattensviten landar på cirka 10 000 kronor, men det är i linje med internationell prissättning, menar Henrik Wåååg.

– Vi tror att The Baltic Sea Lodge kommer attrahera en målgrupp som är beredd att betala för den här unika upplevelsen.

Han menar att dagens hotellentreprenörer måste hänga med i utvecklingen inom upplevelseindustrin.

– Spahotellen är döda. Det är så 90-tal. Den moderna hotellgästen söker nya kickar och då är undervattenshotell, tillsammans med rymdturism, det nya heta, säger Lars Ström.

Förhoppningen är att bygget ska komma igång redan i sommar, om alla tillstånd beviljas. Och att den första sviten ska kunna invigas redan om ett år.

Det är den lokala byggfirman AB Borre i Kivik som fått kontraktet att uppföra hotellet. Byggherre Niklas Gedda säger till ÖM att han ser fram emot att ta sig an det speciella uppdraget.

Byborna däremot är minst sagt skeptiska och projektet kallas redan för ett bottennapp.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.