1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.
Än så länge är 18 juli det sista planerade tillfället för Spontanmusik, ett initiativ som har tagits av kyrkomusikern Nadja Eriksson (bilden) och saxofonisten Anna Hedar. Men Nadja Eriksson utesluter inte att denna improviserade musikserie får en fortsättning även i höst.
Foto: Johan Bentzel

Efter en andakt i S:t Nicolai kyrka i Simrishamn i våras stannade kyrkomusikern Nadja Eriksson kvar lite längre, i sällskap med saxofonisten Anna Hedar, för en improviserad musikstund inför de få åhörare som var kvar.

Nadja Eriksson beskriver det som ett litet musikaliskt äventyr för både dem själva och publiken.

– Vi var spelsugna och spelade det som föll oss in. Nu när man inte får träffa någon är ju vi två musiker som går på torka. Det kändes som att det fanns något i det här, att det var en bra grej. Vi kan ju inte träffas för att repetera, utan måste hålla distans. Men kyrkan är stor, så här kan vi stå, säger hon.

Ur denna första session bildades något som Simrishamns församling nu kallar Spontanmusik. Det är inte någon regelrätt konsert, utan snarare ett återkommande musikaliskt möte, dit alla som råkar ha vägarna förbi bjuds in för att lyssna.

Man är välkommen att vara på plats i S:t Nicolai kyrka under hela den timme som musicerandet pågår, men det går lika bra att bara titta in en kort stund i början, mitten eller slutet. Repertoaren vandrar mellan psalmer, visor, jazz, folkmusik och pop.

Under våren blev det Spontanmusik vid ett antal tillfällen, företrädesvis på torsdagarna.

Under sommaren är det i stället utvalda lördagar klockan 12 som gäller.

– Då är mycket folk i rörelse på stan. Den känns som ett bra tillfälle att bara slinka in, säger Nadja Eriksson.

Nästa tillfälle är den 27 juni, då hon får sällskap av riksspelmannen och kyrkomusikern Lukas Arvidsson. Sedan dröjer det till den 18 juli tills det är dags igen. Då är Anna Hedar tillbaka, tillsammans med Björn Claesson, som även hakade på vid några tillfällen i våras. Han är visserligen en mångbegåvad multimusiker, men här trakterar han blåsinstrument.

– Vi håller oss till enbart ett ackordinstrument, så att mina pianoharmonier inte krockar med någon annans. Annars måste man genast börja skriva ner vad man ska spela. Det är öronen upp och så kör vi så det ryker! Allt blir kanske inte perfekt, men det blir musik, för vi hoppas och tror att musiken kan bära människors ensamhet och behov av hopp, säger Nadja Eriksson.

Spontanmusiken hålls i S:t Nicolai kyrka i Simrishamn. Tanken är att man bara ska kunna slinka in, antingen för att höra allt eller bara valda delar.
Foto: Johan Bentzel

För kyrkan är det en märklig tid. Vid stora samhällskriser står ju dörrarna normalt på vid gavel. Det är hit människor söker sig för gemenskap och tröst. Corona sätter stopp för den viktiga uppgiften.

Nadja Eriksson har därför letat efter något som hon kan göra utifrån sitt uppdrag som kyrkomusiker och fann svaret i Spontanmusiken.

– Jag kan inte ha mina körer eller stora konserter som drar mycket folk, men jag har nu hittat något annat att bidra med. Vi är här och spelar och sjunger. Jag har förstått att det kan behövas. Musiken har sin egen väg in i hjärtat, dit orden inte alltid når.

Utöver Spontanmusiken blir det en del vanliga kyrkokonserter på kvällstid, om än med alla de restriktioner som gäller i dessa tider. Lördagen den fjärde juli klockan 19 gästas Simrishamns kyrka av Noora Karhuluoma, operasångerska och kyrkomusiker i Asarums församling, och samma tid lördagen därpå spelar Nadja Eriksson sina egna sånger tillsammans med gruppen Trio Comp.

– Vi ska ju egentligen inte locka 70-plussare. Men i den här stora kyrkan, och med bara 50 personer, kan även de få rum och känna sig säkra. Jag är väldigt noggrann med att titta ut i publiken innan jag börjar med musiken. Om någon känner sig obekväm, finns det plats på läktaren. Man ska inte behöva vara rädd här.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.