GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Efter att ha brottats med psykisk ohälsa i över 10 år börjar Kristoffer Sandgren komma på fötter igen. Nu vill han hjälpa andra som också har drabbats att hitta en väg tillbaka till livet.
Österlen • Publicerad 5 juni 2020
Kristoffer Sandgren har i över 10 år kämpat mot psykisk ohälsa. Nu vill han hjälpa andra med liknande problem och har skapat en youtubekanal där ämnet diskuteras.
Kristoffer Sandgren har i över 10 år kämpat mot psykisk ohälsa. Nu vill han hjälpa andra med liknande problem och har skapat en youtubekanal där ämnet diskuteras.
Foto: Fredrik Ekblad

För två år sedan vändes Kristoffer Sandgrens värld upp och ner. 26 år gammal gick han in i den berömda väggen och tvingades lägga ner sin bygg- och entreprenadfirma som han byggt upp under sju år. I samma veva lämnade han en destruktiv relation.

Händelsen var droppen som fick bägaren att rinna över. En bägare som varit full i över 10 år.

Vägen tillbaka har varit tuff och omvälvande. Även om han inte är där riktigt än, anar han ett ljus i tunneln.

– Jag har gått i kbt och psykoterapi, men det hjälpte mest tillfälligt. När du lämnar vuxenpsykiatrin får du bara med dig ett recept på psykofarmaka så att du slipper vara ledsen. När du avslutar din kbt finns fortfarande det eller dem som får dig att må dåligt kvar.

Kristoffer kände att han saknade ett forum för att diskutera psykisk ohälsa och eftersom han är en hängiven gamer sedan några år, fick han idén att kombinera de två världarna.

För några veckor sedan startade han youtubekanalen ”5oCa1 Dunderklubben” där han tillsammans med tre vänner som också har erfarenhet av psykisk ohälsa, diskuterar och skämtar om ämnet, samtidigt som de spelar Call of Duty.

Den tatuerade texten på vänsterhanden har Kristoffer själv skrivit och sammanfattar hur det är att leva med psykisk ohälsa. – Ingen ser på utsidan hur man mår eller anar vilka känslor man döljer.
Den tatuerade texten på vänsterhanden har Kristoffer själv skrivit och sammanfattar hur det är att leva med psykisk ohälsa. – Ingen ser på utsidan hur man mår eller anar vilka känslor man döljer.
Foto: Fredrik Ekblad

– Vi kallar det gaming against mental illness. Tanken är att vi ska nå ut till unga som kämpar mot psykisk ohälsa och visa att det finns en väg tillbaka, säger Kristoffer. Vi använder humor och spelandet för att närma oss ämnet, vilket jag tror kan fungera.

Ambitionen är att lägga upp en eller två videos per vecka.

Kristoffer tänker bjuda in gäster som ska få dela med sig av sina erfarenheter. Både de som levt med psykisk ohälsa och anhöriga.

– Jag har bland annat kontakt med en före detta narkoman och hemlös man, som idag är drogfri och har fått jobb och bostad. Hans livshistoria visar att det alltid finns hopp.

Kristoffer konstaterar att livet i mångt och mycket påminner om ett actionspel.

– Om man faller, kan man alltid börja om igen, precis som i ett spel.

Att Kristoffer verkligen är engagerad i ämnet, råder det inga tvivel om. Han har bland annat plöjt en 1000 sidor tjock psykologibok på engelska.

– Jag har även läst in mycket av den kurslitteratur som ges på beteendevetenskapliga kandidatprogrammet, som jag tänker söka nästa år.

Vad gäller youtubekanalen hoppas han att den så småningom ska få så pass många följare att sponsorer för upp ögonen för den.

– Det hade varit en dröm om vi på det viset kunde hjälpa människor som har det svårt ekonomiskt.

”Vi kallar det gaming against mental illness. Tanken är att vi ska nå ut till unga som kämpar mot psykisk ohälsa och visa att det finns en väg tillbaka.”
Kristoffer Sandgren
Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.