unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Digitalt

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Många av Österlens museums trogna föredragsåhörare har hängt på årets digitala satsning. Fastlagsbulleföredragen görs möjliga tack vare ett samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Torsdag 4 mars klockan 14-15 ges digitala föredraget ”Simrishamnsdörrar”. Anmälan i kontakt med museet.
Många av Österlens museums trogna föredragsåhörare har hängt på årets digitala satsning. Fastlagsbulleföredragen görs möjliga tack vare ett samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Torsdag 4 mars klockan 14-15 ges digitala föredraget ”Simrishamnsdörrar”. Anmälan i kontakt med museet.
Foto: Hannah Andersson

”Välkomna till det första digitala fastlagsbulleföredraget i världen. Nu kan man tycka att det här med fastlagsbulle och digitalt inte alls passar ihop, men faktiskt är det så att fastlagsbullen är en mycket flexibel kaka som sett lite olika ut genom tiderna. Vår tid är inte lik någon annan och museet vill följa med tiden så därför kör vi nu digitalt.”

Med de orden inledde museichef Lena Alebo museets föredragsserie som, på grund restriktionerna till följd av pandemin, för första gången sker digitalt.

3 bilder
Museet har ett proffsigt team till hjälp med livesändning och filminspelning - Boel Marie Larsson och Mårten Hård.
I år får föredragsåhörarna äta sin fastlagsbulle på hemmaplan. För Lena och filmteamet är det hembakat som gäller.
”Det krävdes lite övertalning för att få hit mig, jag brukar inte hålla föredrag” avslöjar Bengt Mattsson som är släkt med flera av blekingefiskarna, vilka han berättar om i föredraget.
enlarge

Bekymmer med strömförsörjningen orsakade en strulig första föredragseftermiddag, därför garderar teamet sig och förhandsfilmar för säkerhets skull seriens andra föredrag när Österlenmagasinet besöker museet på torsdagsförmiddagen.

– Vi hade 80 anmälningar till det första och har omkring femtio anmälda till dagens föredrag. Det är ungefär lika många som tidigare år eftersom det första föredraget alltid brukar locka flest, berättar Lena som är positivt överraskad av det stora intresset. Många av våra trogna föredragsbesökare har hängt på årets digitala version. Men vi ser även många nya namn bland anmälningarna, vilket är kul och vi har tankar på att fortsätta erbjuda digitalt som ett alternativ även i framtiden.

Att prova nytt är inget som Lena och hennes medarbetare räds.

– Vi tycker tvärtom att det är väldigt kul!

Trots en lyckad digital satsning längtar Lena efter att museet ska kunna öppna upp för besökarna. Det finns ett förslag om att museer ska falla under samma begränsningsförordning som exempelvis butiker.

– Går det igenom öppnar vi den 11 mars, allt är förberett för det!