1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stort sug efter biljetter till Garagets konserter

Biljetterna till årets begränsade konsertutbud på Garaget i Hammenhög sålde slut på bara några timmar. Men förhoppningen är att både kunna strömma spelningarna och erbjuda extrakonserter med samtliga artister.
Slowgold vid sitt framträdande på Garaget sommaren 2017. En konsert som författaren till denna artikel recenserade för YA:s räkning med omdömet: ”En oförglömlig kväll, med pondus och drag från första till sista ackordet.” Repris i år?
Foto: Johan Bentzel

Garaget brukar normalt ha ett tiotal spelningar varje sommar, ofta med namnkunniga artister eller omtalade nykomlingar, och fjorårets konserter med Titiyo och José Gonzalez drog hela 450 personer var. I år är läget ett annat. Merparten av de planerade konserterna har ställts in och coronarestriktionerna tillåter ändå inte en fullpackad lokal.

– Vi hade en massa spelningar inbokade, innan det här med corona kom på tapeten i mars. Sedan blev det ganska tveksamt på en gång, eftersom ingen visste hur länge det skulle hålla på, säger Camilla Backman, som driver Garaget.

Men loppet är inte helt kört. Ett fåtal artister har bestämt sig för att de ändå vill ut och spela i Sommarsverige, trots det rådande läget och de begränsande förutsättningarna. Tre av dem tar vägen förbi Hammenhög.

Lördagen den 25 juli återkommer hyllade Slowgold till Garaget och en vecka senare är det dags för Christian Kjellvander. Torsdagen den sjätte augusti avslutar Alice Boman årets korta säsong.

Publikkapacitatet är förstås begränsad. Till skillnad mot tidigare år blir det ingen stående publik, utan Garaget möblerar på ett sätt som lever upp till rådande riktlinjer.

Sällskap som anländer tillsammans, till exempel en familj, får givetvis sitta ihop, men annars ska det råda behörigt avstånd mellan alla besökare.

När biljetterna släpptes den första juli, blev samtliga konserter slutsålda på bara några timmar.

– Jag blev faktiskt förvånad över hur fort det gick. Det tyder på att folk väldigt gärna vill komma ut, vara sociala och ta del av kultur, säger Camilla Backman.

Garaget undersöker just nu möjligheterna att strömma konserterna över nätet på ett eller annat vis, så att fler kan ta del av dem. Mer information om detta kommer i så fall via Garagets digitala kanaler.

Camilla Backman har också en viss förhoppning om att kunna arrangera extrakonserter med samtliga artister, antingen tidigare samma dag eller dagen efter. Konserterna finansieras bland annat genom stöd från Statens Kulturråd och Skånsk Live/ Region Skåne.

– Det hade inte gått annars. Men vi är ju en ideell verksamhet, så till skillnad från många andra förlorar vi åtminstone inte en massa pengar nu under pandemin. På det sättet är vi rätt flexibla. Vi äger våra egna lokaler och styr över vår egen verksamhet. Tack och lov i ett sådant här läge, säger Camilla Backman.

Samtidigt sörjer hon att sommaren inte blir som planerat.

– Vi lever ju inte på det ekonomiskt, men vi lever på det för att det är så kul. Så emotionellt är det jättetråkigt att vi inte får göra det som vi brukar göra.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.