Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort sug efter vårens smakfulla primör

Sparrisen, vårens mest efterlängtade primör, är redo att skördas. På Österlen Sparris väntar bråda dagar för ägaren Friedrich Pape och hans säsongsarbetare.
Sparrisodlaren Friedrich Pape och hans säsongsarbetare på Österlen Sparris gör sig redo för en kort och intensiv skördetid.
Sparrisodlaren Friedrich Pape och hans säsongsarbetare på Österlen Sparris gör sig redo för en kort och intensiv skördetid.
Foto: Fredrik Ekblad

Under plasten på åkrarna runt Skillinge har sparrisen börjat kika fram och för odlaren Friedrich Pape och hans säsongsarbetare är det nu det drar igång på allvar.

Det är sjätte säsongen som Friedrich driver Österlen Sparris som han förvärvade av Karin von Schenck och Robert Nilsson 2016.

Den tidiga sparrisen skyddas under plast som hålls upp av metallbågar. Konstruktionen fungerar som ett drivhus och skyddar sparrisen från kyla.
Den tidiga sparrisen skyddas under plast som hålls upp av metallbågar. Konstruktionen fungerar som ett drivhus och skyddar sparrisen från kyla.
Foto: Fredrik Ekblad

Utvecklingen har varit positiv och skörden ökat för varje år. 2018 kunde han skörda 12000 kg sparris och ifjol hade den siffran nästan fördubblats.

Att avyttra sparrisen är inga problem. Efterfrågan både från grossister och konsumenter är stor.

Att den milda primören är hett efterlängtad råder det inga tvivel om. Vår intervju avbryts åtskilliga gånger av att kunder svänger in på gården och frågar efter nyskördade stänglar.

När sparrisen växer som mest kan man behöva skörda två gånger om dagen.
När sparrisen växer som mest kan man behöva skörda två gånger om dagen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Jag har precis kommit igång och har lovat en grossist att han ska få första skörden, men välkommen tillbaka nästa vecka, säger Friedrich.

Sparrisen växer så det knakar under försommaren och odlingsperioden är kort och intensiv.

– Strax efter midsommar är säsongen slut. Sedan måste plantorna få växa upp och återhämta sig för att kunna ge skörd nästa år.

Sparrisodling kräver planering och framförhållning. Plantorna behöver vara tre år för att man ska kunna skörda och första året får man inte plocka av för mycket. Plantorna kan då tappa för mycket kraft.

Friedrich Pape gör sin sjätte säsong på Österlen Sparris och skördarna ökar för varje år.
Friedrich Pape gör sin sjätte säsong på Österlen Sparris och skördarna ökar för varje år.
Foto: Fredrik Ekblad

För att dra ut på skördetiden och undvika en ketchupeffekt tillämpar Friedrich olika knep.

– Den tidigaste sparrisen odlar vi under plast. Det blir som ett litet drivhus där sparrisen är skyddad mot kyla. Sparrisen som vi vill skörda så sent som möjligt är den som odlas på friland.

På Österlen Sparris kan man även köpa sparrisplantor för egen odling.

– Sorterna Primaverde och Ramires är tyvärr utsålda, men vi har fått in sorten Gijnlim igen.