1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.
Den 5-11 juli kommer Surfakademin till Österlen. Surfskolan som drivs av Jens Holmer och Peter Sahlberg håller vanligtvis sina kurser utomlands men har fått tänka om med anledning av pandemin.
Foto: Stillbild från dokumentären Jakten på den eviga sommaren

– Under de senaste veckorna när våra egna surftrippar har fått skjutas på framtiden så har vi instinktivt börjat upptäcka surfen hemmavid mer än någonsin, och vi är så härligt överraskade. För ett par dagar sen när vi hivat upp termosen med kaffe och tagit första mumsbiten på kanelbullen efter en session i Östersjön kändes det självklart. Vi kör våra surflektioner här, säger Peter Sahlberg.

Under våren håller man vanligtvis till i Biarritz, men nu under maj och juni blir det istället Varberg. Den 5-11 juli gästar Surfakademin Österlen.

– Vi kommer bo på Sönnarslövs herrgård och jaga vågor på Österlen varje dag. Det är samma upplägg och koncept som vi kör utomlands, med yoga, meditation, surfteori och praktik.

Men om det är platt, vad gör ni då?

– Om vågorna uteblir så kommer vi att yoga, meditera, hajka, paddelträna, bada och basta, snacka stories, njuta av herrgårdens habitat, känna in långa mysmiddagar med mera. Vi tar det vidare och låter nöden vara uppfinningens moder, säger Peter Sahlberg.

Budskapet på Surfakademin är att surfing är för alla, oavsett om man surfat tidigare eller inte.

– Det viktiga för oss är att skapa ett sammanhang där människor kan hitta flowet och lugnet tillsammans med andra, säger Peter Sahlberg.

Veckan på Österlen leds av Jens Holmer och Peter Sahlberg samt Sofie Kraft från Retreatet som arrangerar yoga- och meditationsretreats över hela världen.

– Vi tar med oss Surfakademi-viben och allt vi tycker är kul till Skåne. Det kommer bli magiskt, lovar Peter.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.