unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Finalist

Sven-Olof Bernhoff till final i entreprenörstävling

Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö med bas i Tommarp, har tagit sig till regionfinal i den prestigefyllda tävlingen Entrepreneur of the Year. Regionfinalen i Malmö livesänds på webben den 17 november.
Sven-Olof Bernhoff utvecklade sina entreprenörsegenskaper redan i unga år när han bland annat var drivande i att göra svensk mark till en arena för traktorpulling. Idag är det ett entreprenörskap med fokus på miljö och hållbarhet som gäller och Sven-Olof har tagit sig till regionfinal i den prestigefyllda tävlingen Entrepreneur of the Year.
Sven-Olof Bernhoff utvecklade sina entreprenörsegenskaper redan i unga år när han bland annat var drivande i att göra svensk mark till en arena för traktorpulling. Idag är det ett entreprenörskap med fokus på miljö och hållbarhet som gäller och Sven-Olof har tagit sig till regionfinal i den prestigefyllda tävlingen Entrepreneur of the Year.
Foto: Hannah Andersson

2018 firade Skånefrö AB sitt 90-årsjubileum och är idag ett av Sveriges ledande utsä­desföretag som ligger i ständig framkant med sina unika, miljöanpassade produkter. Företaget med Sven-Olof Bernhoff i spetsen har satt Tommarp på världskartan med projekt som Bioagro energy och sin spännande satsning på biokol.

Skånefrö grundades av Sven-Olofs morfar. I början av 80-talet övertog Sven-Olof ledningen av företaget tillsammans med sin kusin och sedan sju år tillbaka är han ensam vid rodret. Men entreprenörsegenskaperna utvecklade Sven-Olof långt tidigare än så.

Visste du till exempel att han var med om att starta Tractorpulling i Sverige, med första tävlingen på Källesjö gård 1982? Fem år senare var Sven-Olof drivande i att skapa unika förutsättningar för EM i Tractorpulling i Hörby. Och evenemanget gjorde succé!

– Jo, jag har väl alltid varit driven, konstaterar Sven-Olof ödmjukt.

Lika ödmjuk är han inför nomineringen till Entrepreneur Of The Year.

– Det känns förstås riktigt bra, även om jag haft så fullt upp med annat att jag inte riktigt hunnit ta in det, säger han.

I lådorna på bilden bedrivs testodlingar för att hitta den optimala växtbädden med biokol som jordförbättringsmedel.
I lådorna på bilden bedrivs testodlingar för att hitta den optimala växtbädden med biokol som jordförbättringsmedel.
Foto: Hannah Andersson

Entreprenörstävlingen Entrepreneur Of The Year såg dagens ljus i USA 1986. Utmärkelsen började delas ut i Sverige 1995 under namnet Årets Entreprenör. Sedan 2001 heter utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year och delas ut regionalt, nationellt och internationellt.

Varför tror du att just du blivit nominerad?

– Tillsammans med mina fantastiska kollegor här på Skånefrö gör vi förstås väldigt innovativa projekt som väcker stort intresse. I projektet Bioagro energy har vi tagit emot besök från så många som 48 olika nationer, berättar Sven-Olof och förklarar att Bioagro är en satsning på förnybart bränsle i form av pellets som tillverkas av företagets restprodukter. Pelletsen används för klimatneutral uppvärmning av såväl de egna anläggningarna, som hushåll, i Tommarp och i Hammenhög där uppvärmningen är klimatpositiv.

Sedan 2010 har Skånefrö dessutom bedrivit försök med biokol, pellets som genomgått pyrolysförbränning i syrefri miljö, och är först i Sverige med producerad EBC certifierad biokol.

I våras anlades en ny fotbollsplan i Gärsnäs där biokol blandades i jorden redan från start.

– Det är Sveriges första nyanlagda klimatpositiva fotbollsplan med ”nästa generations gräsfrön”. Nästa vår kommer vi, tillsammans med Helsingborgs stad, att anlägga en fotbollsplan med biokol som jordförbättrare i ett helt slutet system, berättar Sven-Olof. Fotbollsplanen kommer att bevattnas underifrån med överskottsvatten som vid regn samlas upp genom dräneringsrör.

Men biokol kan användas till mer än bara som jordförbättrare berättar Sven-Olof.

– Jag är övertygad om att intresset för biokol kommer att explodera för det har så stor potential. Just nu pågår exempelvis projekt där man tittar på biokolets egenskaper när det används som djurfoder.

Där andra ser problem ser Sven-Olof ofta möjligheter.

– Om våra ledord i företaget är hållbarhet och kvalitet, så är vårt motto att ”ingenting är omöjligt”. Det gäller att våga gå sin egen väg och fundera kring vad som är intressant om fem år. Vi ser det som vårt viktigaste arbete att hitta hållbara lösningar för framtiden. För nästa generations skull!