1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Fika

Syskon startar kafé

Är det något syskonen Li och Teo Brun i Ravlunda verkligen gillar så är det att baka bullar, bröd och bakverk. Steget att öppna sommarkafé var därför inte så stort.
Syskonen Teo och Li Bruns stora passion är bakning. I sommar driver de kafé i Ravlundas gamla Folkskola.
Foto: Fredrik Ekblad

Det har gått fyra år sedan sedan Nora Ängmo och Lovisa Ericsson drev sommarcafé i Ravlundas gamla Folkskola. Två som minns satsningen och själva drömde om att driva kafé en dag, var Li och Teo Brun.

– Då var vi lite för unga för att göra det, men nu är vi 18, respektive 15, säger Li.

Syskonens stora passion är utan tvekan bakning. Teos specialitet är bröd och frallor, gjorda på surdeg som fått kalljäsa under natten.

Han plockar fram ett alldeles nygräddat bröd. Det är vackert snittat och alldeles lagom mjöligt.

Li har bakat så länge hon kan minnas och gör alla möjliga sorters söta bakverk.

– Vi kompletterar varandra bra på det viset, konstaterar Li.

Kaféet lockar även med färdigbredda mackor som lunchalternativ. Och godsakerna kan sköljas ner med bryggkaffe och hemmagjord flädersaft.

Arbetsfördelningen i kaféet är klar. Li står i kassan och möter kunderna. Och Teo diskar.

– Jag drog nitlotten där, men så är det väl att vara lillebror, säger han och skrattar.

Li och Teo bor i Stockholm men har spenderat många somrar i byn, hos mormor och morfar.

– Mormor har dessutom gått i Folkskolan, så det är lite kul, säger Teo.

Syskonen har stora förhoppningar att bybor och turister ska hitta till kaféet och marknadsför sig i sociala medier.

– Det är många som passerar mellan Brösarp och Kivik, så vi ska även sätta upp en skylt uppe vid vägen och berätta att vi finns, säger Li.

Sommarkaféet i Folkskolan har öppet tisdag-söndag klockan 07.30-16.30.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.