unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Trädgård

Ta vara på skörden från köksträdgården

I maj besökte Österlenmagasinet trädgårdsparadiset Jettes have i Gyllebo. Nu har en sommar förflutet och vi återvänder till Jette Kjaer och Werner Rohwedders vackra trädgård för ett djupdyk i köksträdgården.
Jette Kjaer och Werner Rohwedder odlar nästan all sin mat själva, i köksträdgården hemma i Gyllebo fritidsområde.
Jette Kjaer och Werner Rohwedder odlar nästan all sin mat själva, i köksträdgården hemma i Gyllebo fritidsområde.
Foto: Hannah Andersson

Jette och Werner har dukat upp ett bord med skördeglädje och lovat att dela med sig av sina bästa tips för hur skörden från köksträdgården kan tas vara på.

Sensommaren är tiden då de många timmarnas arbete i trädgårdslandet ger utdelning. Samtidigt drar kanske jobb och skola igång efter sommarledigheten. Tiden att ta tillvara på skörden kan vara knapp, men det finns knep att ta till för att inte låta läckerheterna gå till spillo.

Just nu dignar det av tomat, paprika, chili, gurka, aubergine, olika sorters kål, bönor och bär hemma hos Jette och Werner. Gröna godsaker som smakar bäst solvarma, plockade direkt från plantan, men en stor skörd ger möjlighet att njuta av smakerna längre än så.

Japanska vinhallon, hösthallon, amerikanska blåbär, björnbär och aroniabär är bara några av de bär som växer i Jettes have.
Japanska vinhallon, hösthallon, amerikanska blåbär, björnbär och aroniabär är bara några av de bär som växer i Jettes have.
Foto: Hannah Andersson

Frysen är självklart ett utmärkt hjälpmedel. Mycket går att frysa in för att koka marmelad, sylt och sås av, när tid och tillfälle ges.

– Vi njuter av att lägga frusna björnbär och svarta vinbär i kastrullen när vi kokar havregrynsgröt, berättar Jette och bjuder på ett smakprov av en fantastiskt god paprika/chilimarmelad.

– Både paprika och chili går bra att frysa. De behåller inte sin krispighet men fungerar utmärkt att stoppa i höstgrytan, eller göra sambal oelek och sweet chilisås av.

Sin krispighet behåller däremot de små cocktailgurkorna som Jette lägger in i ättikslag smaksatt med senapsfrön.

– Här har vi frångått vårt mönster att inte odla hybrider, för gurkan Quarto är väldigt god att äta direkt från plantan, samtidigt som den håller sig krispig länge i en inläggning, berättar Jette. Ättikslagen är väldigt enkel att göra (se recept här intill) och skulle du råka göra för stor sats kan du spara den och fylla på med gurkor i takt med att de mognar på plantan.

Inlagd gul squash, mjölksyrade haricots verts, inlagd delikatessgurka och paprika/chilimarmelad att njuta av hela året.
Inlagd gul squash, mjölksyrade haricots verts, inlagd delikatessgurka och paprika/chilimarmelad att njuta av hela året.
Foto: Hannah Andersson

Jette och Werner odlar många olika sorters bönor i sin köksträdgård. Flera av störbönorna är goda att njuta av färska.

– Haricots vertsen äter vi snabbt förvällda med smör på, men ofta blir skörden stor och ett fantastiskt sätt att ta tillvara på bönorna är genom att mjölksyra dem. Mjölksyrade grönsaker är både gott och nyttigt. Vi syrar även vitkål och blomkål, berättar Jette.

Andra bönor fungerar utmärkt att torka, som de vackert mönstrade borlottibönorna.

– Vi har väldigt stor glädje av våra torkbönor i köket, de blir basen i allt från grytor till biffar.

Skulle skörden av tomater bli större än vad du hinner avnjuta färsk, har Jette ett annat tips.

– Skär tomaterna i mindre bitar och ställ in dem tillsammans med vitlök och chili på en panna i ugnen, 125 grader varmluft i 2-3 timmar. Frys sedan in i portioner och plocka fram för att använda istället för krossade tomater i grytor och annat. Det blir fantastiskt gott!

Recept

Inlagd gurka
Gurkorna skärs i tunna skivor och läggs i väl rengjorda glas. Eventuellt tillsammans med lite färsk lök. Lagen kokas upp och hälls över gurkorna i glasen som sedan försluts.
Lag:
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
5 vit-eller-svartpepparkorn
1 lagerblad
2 matskedar senapsfrön
Mjölksyrade bönor
Bönorna förvälls cirka 2 minuter och läggs i väl rengjorda glasburkar. Lägg gärna i lite annat grönt som exempelvis lök eller fänkål också.
Lagen består av vatten och 15 gram jodfritt salt per liter vatten. Bönorna skall vara helt täckta av vatten.
Låt glasburken stå 14 dagar i rumstemperatur, därefter i kylskåp. Om du inte har en kruka med vattenlås för mjölksyrning måste behållaren luftas varannan dag.

Läs mer

Annorlunda lägervecka väntar Sjöröds scouter

Scoutläger

Annorlunda lägervecka väntar Sjöröds scouter

Mötesplatserna som brukar vara centrala under den årliga kårlägerveckan på Sjöröd har byggts bort, men det viktiga är att det blir en lägervecka - mot alla odds.

Inställt trädgårdsbesök

Gyllebo

Inställt trädgårdsbesök

Måndagen den 20 juli planerade Österlens trädgårdssällskap att besöka ”Jettes have – trädgården för alla sinnen” i Gyllebo. Trädgårdsbesöket är dessvärre inställt.

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Gärsnäs församling öppnar café

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Visning av årets lökodling

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Kurs i pilflätning på museet

Simrishamn

Kurs i pilflätning på museet

Lär dig fläta växtstöd av pil till trädgården eller växthuset. Eva Persson lär ut tekniker för pilflätning på Österlens museum i Simrishamn lördagen den 9 maj klockan 11-14. För vuxna. Minst 5, max 10 deltagare. Deltagaravgift inklusive material. Föranmälan, senast 6 maj, till museet.