unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Jul

Tomteorkestern ställer om och gör film

Varje december packar Kulturskolans musiklärare sina tomteluvor och instrument för att ge sig ut på turné till Simrishamns skolor. Pandemiåret 2020 fungerar inte det, men Tomteorkestern ställer inte in, utan ställer om - till film.
Kulturskolan ställer inte in utan ställer om. Elevframträdandena ersätts av en digital julkalender och Tomteorkesterns turné blir film.
Kulturskolan ställer inte in utan ställer om. Elevframträdandena ersätts av en digital julkalender och Tomteorkesterns turné blir film.
Foto: Hannah Andersson

Tomteorkestern har spelat på Simrishamns skolor i över 30 år. Deras besök brukar vara väldigt uppskattade. Inte undra på, det här gängets härliga energi och musikglädje smittar värre än covid-19. Varken avsaknaden av publik eller bitande decemberkyla kan ändra på det.

När det stod klart att den traditionella turnén inte skulle gå att genomföra på ett smittspridningssäkert sätt, togs kompetensen i huset tillvara för en briljant plan B.

– Vi gör en film med Tomteorkestern som kommer att skickas ut till alla skolor i mitten av december, berättar Karna Nyström, Kulturskolans litteraturpedagog, som håller i trådarna för inspelningen tillsammans med filmpedagog Mårten Hård.

3 bilder
”Filmen och julkalender är inte bara nödlösningar, det digitala ger nya möjligheter att visa andra sidor av Kulturskolan”, konstaterar Karna Nyström.
Orkestern, som i vanliga fall brukar bestå av femton musiker, följer självklart åttatomtarsregeln.
Per Elofsson bjuder på en trudelutt med sin sousafon. Pelle Trazan Jonasson hjälper till med noterna och Mårten Hård filmar.
enlarge

Sven Midgren, fiollärare, är en av pedagogerna som rockar loss framför kameran.

– Tomteorkesterns besök brukar uppskattas enormt av både barn och lärare ute på skolorna, säger Sven och poängterar att turnén även är till Kulturskolans vinning.

– Våra befintliga elever tycker det är kul att se oss i ett annat sammanhang, samtidigt som nya elever blir nyfikna på vad vi gör här på Kulturskolan. Dessutom är det jättekul för oss musiklärare att få lov att spela tillsammans!

– Tomteorkestern spelar också en viktig roll i att föra de traditionella julsångerna och danslekarna vidare, säger Karna.

Därför var glädjen stor när idén om en filminspelning blev verklighet. Dramaturgin bygger på Tomteorkesterns försvinnande och berättelsen kommer att vävas in i Kulturskolans julkalender, som du kunde läsa om i förra veckans nummer av Österlenmagasinet. Den spännande upplösningen vill vi inte avslöja i skrivande stund. Filmen kommer finnas att se, även för allmänheten, på Kulturskolans sociala medier.