unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.
Ingalill Bjartén och Gudrun Schyman står vid det träd i den Bergengrenska trädgården som blir centralpunkt för papperstraneaktionen mot kärnvapen.
Ingalill Bjartén och Gudrun Schyman står vid det träd i den Bergengrenska trädgården som blir centralpunkt för papperstraneaktionen mot kärnvapen.
Foto: Johan Bentzel

Tio år efter att atombomben föll över Hiroshima avled den tolvåriga flickan Sadako Sasaki av leukemi till följd av de strålskadorna som hon fått som tvååring.

Historien om hur hon vek papperstranor för att bli frisk är vida spridd över världen. Det hann bli 644 stycken innan hon dog. I dag är papperstranan en symbol för hopp och fred.

Detta tar gruppen bakom Österlens Fredsfestival, däribland Gudrun Schyman och Ingalill Bjartén, fasta på, när de uppmanar till en manifestation för ett kärnvapenförbud.

Torsdagen den sjätte augusti, på 75-årsdagen av bomben över Hiroshima, finns de på plats i Bergengrenska trädgården i Simrishamn klockan 15–18. Tillsammans med alla som vill delta viker de papperstranor och hänger upp dem till allmän beskådan.

– Vi spänner upp linor i ett träd har bak och tänker att det kommer att bli väldigt vackert, när alla dessa tranor hänger där, säger Gudrun Schyman.

Arrangemanget är en del i den landsomfattande aktionen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen”, som görs i samarbete mellan Svenska Läkare Mot Kärnvapen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Svenska FN-förbundet, Svenska Freds och olika lokala grupper ute i landet.

Alla uppmanas att just denna dag vika en papperstrana, hänga upp den där den syns samt sedan ta en bild och dela den i sociala medier med taggen #nuclearban.

Bakgrunden är det förbud mot kärnvapen som 122 av världens länder i FN enades om 2017. För att resolutionen ska bli giltig krävs att minst 50 länder skriver under den, men hittills har bara omkring 40 gjort det.

Trots att Sverige har varit drivande i arbetet saknas fortfarande bland annat den svenska underskriften.

– Regeringen menar att det kan störa relationerna till USA och det internationella samarbetet med Nato. Jag tycker att det är djupt bekymmersamt. Det är många som är upprörda, säger Gudrun Schyman.

– Opinionsundersökningar visar att 85 procent av det svenska folket står bakom ett förbud, inflikar Ingalill Bjartén.

Att vika en papperstrana är inte helt okomplicerat. 17 steg krävs för att förvandla ett kvadratiskt pappersark till en fågel.

Men i Bergengrenska trädgården ges sakkunnig handledning och det finns även bra instruktioner på Youtube.

Det är otroligt betydelsefullt att alla som vill ha ett kärnvapenförbud också manifesterar det, menar Gudrun Schyman.

– Det är klart att säkerhetspolitiken inte beslutas i Simrishamn, men det är viktigt att vi som är på den lokala nivån agerar och förstår att vi är en del av något större.

Läs mer

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

BUTIK

Karossgården i Gladsax stänger efter 25 år

Antik- och kuriosabutiken Karossgården i Gladsax startade 1995 och stänger nu efter 25 år. Anne Edberg som blivit känd för sina omsorgsfullt uppbyggda miljöer kommer framför allt att sakna variationen med att driva butiken.

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Simrishamn

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Varje onsdagskväll sprider sig ett rytmiskt trumljud från medborgarhuset i Sankt Olof. Då träffas unga som gamla, för att under Nina Svedmarks ledning, spela djembe - Västafrikanska trummor.

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Musik

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Kreativitet under Corona

Simrishamn

Kreativitet under Corona

Bagaren och konditorn i Simrishamn har som många andra kaféer känt av vikande försäljning i spåren av Corona. Men nu testar ägarna Karin och Paul Ludorowski ett nytt koncept som man hoppas ska bli uppskattat: pizza på fredagar.

Årets pristagare utsedda

Pris

Årets pristagare utsedda

Världsgitarristen och vitemöllingen Göran Söllscher, Simrishamns karateklubb och konstnärliga ledarna för Scen Österlen, Tove och Carl-Johan Wåhlin, är årets tre pristagare när kommunen delar ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium.