1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.
Ingalill Bjartén och Gudrun Schyman står vid det träd i den Bergengrenska trädgården som blir centralpunkt för papperstraneaktionen mot kärnvapen.
Foto: Johan Bentzel

Tio år efter att atombomben föll över Hiroshima avled den tolvåriga flickan Sadako Sasaki av leukemi till följd av de strålskadorna som hon fått som tvååring.

Historien om hur hon vek papperstranor för att bli frisk är vida spridd över världen. Det hann bli 644 stycken innan hon dog. I dag är papperstranan en symbol för hopp och fred.

Detta tar gruppen bakom Österlens Fredsfestival, däribland Gudrun Schyman och Ingalill Bjartén, fasta på, när de uppmanar till en manifestation för ett kärnvapenförbud.

Torsdagen den sjätte augusti, på 75-årsdagen av bomben över Hiroshima, finns de på plats i Bergengrenska trädgården i Simrishamn klockan 15–18. Tillsammans med alla som vill delta viker de papperstranor och hänger upp dem till allmän beskådan.

– Vi spänner upp linor i ett träd har bak och tänker att det kommer att bli väldigt vackert, när alla dessa tranor hänger där, säger Gudrun Schyman.

Arrangemanget är en del i den landsomfattande aktionen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen”, som görs i samarbete mellan Svenska Läkare Mot Kärnvapen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Svenska FN-förbundet, Svenska Freds och olika lokala grupper ute i landet.

Alla uppmanas att just denna dag vika en papperstrana, hänga upp den där den syns samt sedan ta en bild och dela den i sociala medier med taggen #nuclearban.

Bakgrunden är det förbud mot kärnvapen som 122 av världens länder i FN enades om 2017. För att resolutionen ska bli giltig krävs att minst 50 länder skriver under den, men hittills har bara omkring 40 gjort det.

Trots att Sverige har varit drivande i arbetet saknas fortfarande bland annat den svenska underskriften.

– Regeringen menar att det kan störa relationerna till USA och det internationella samarbetet med Nato. Jag tycker att det är djupt bekymmersamt. Det är många som är upprörda, säger Gudrun Schyman.

– Opinionsundersökningar visar att 85 procent av det svenska folket står bakom ett förbud, inflikar Ingalill Bjartén.

Att vika en papperstrana är inte helt okomplicerat. 17 steg krävs för att förvandla ett kvadratiskt pappersark till en fågel.

Men i Bergengrenska trädgården ges sakkunnig handledning och det finns även bra instruktioner på Youtube.

Det är otroligt betydelsefullt att alla som vill ha ett kärnvapenförbud också manifesterar det, menar Gudrun Schyman.

– Det är klart att säkerhetspolitiken inte beslutas i Simrishamn, men det är viktigt att vi som är på den lokala nivån agerar och förstår att vi är en del av något större.

Läs mer

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Simrishamn

Pest, kolera och fattigdom

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Segling

Skola med vind i seglet

Kapsejsning, knopar och kul kompishäng stod på schemat för de åtta barnen i Simrishamns segelsällskaps seglarskola förra veckan.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”