GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.
Publicerad 31 juli 2020 • Uppdaterad 31 juli 2020
Ingalill Bjartén och Gudrun Schyman står vid det träd i den Bergengrenska trädgården som blir centralpunkt för papperstraneaktionen mot kärnvapen.
Ingalill Bjartén och Gudrun Schyman står vid det träd i den Bergengrenska trädgården som blir centralpunkt för papperstraneaktionen mot kärnvapen.
Foto: Johan Bentzel

Tio år efter att atombomben föll över Hiroshima avled den tolvåriga flickan Sadako Sasaki av leukemi till följd av de strålskadorna som hon fått som tvååring.

Historien om hur hon vek papperstranor för att bli frisk är vida spridd över världen. Det hann bli 644 stycken innan hon dog. I dag är papperstranan en symbol för hopp och fred.

Detta tar gruppen bakom Österlens Fredsfestival, däribland Gudrun Schyman och Ingalill Bjartén, fasta på, när de uppmanar till en manifestation för ett kärnvapenförbud.

Torsdagen den sjätte augusti, på 75-årsdagen av bomben över Hiroshima, finns de på plats i Bergengrenska trädgården i Simrishamn klockan 15–18. Tillsammans med alla som vill delta viker de papperstranor och hänger upp dem till allmän beskådan.

– Vi spänner upp linor i ett träd har bak och tänker att det kommer att bli väldigt vackert, när alla dessa tranor hänger där, säger Gudrun Schyman.

Arrangemanget är en del i den landsomfattande aktionen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen”, som görs i samarbete mellan Svenska Läkare Mot Kärnvapen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Svenska FN-förbundet, Svenska Freds och olika lokala grupper ute i landet.

Alla uppmanas att just denna dag vika en papperstrana, hänga upp den där den syns samt sedan ta en bild och dela den i sociala medier med taggen #nuclearban.

Bakgrunden är det förbud mot kärnvapen som 122 av världens länder i FN enades om 2017. För att resolutionen ska bli giltig krävs att minst 50 länder skriver under den, men hittills har bara omkring 40 gjort det.

Trots att Sverige har varit drivande i arbetet saknas fortfarande bland annat den svenska underskriften.

– Regeringen menar att det kan störa relationerna till USA och det internationella samarbetet med Nato. Jag tycker att det är djupt bekymmersamt. Det är många som är upprörda, säger Gudrun Schyman.

– Opinionsundersökningar visar att 85 procent av det svenska folket står bakom ett förbud, inflikar Ingalill Bjartén.

Att vika en papperstrana är inte helt okomplicerat. 17 steg krävs för att förvandla ett kvadratiskt pappersark till en fågel.

Men i Bergengrenska trädgården ges sakkunnig handledning och det finns även bra instruktioner på Youtube.

Det är otroligt betydelsefullt att alla som vill ha ett kärnvapenförbud också manifesterar det, menar Gudrun Schyman.

– Det är klart att säkerhetspolitiken inte beslutas i Simrishamn, men det är viktigt att vi som är på den lokala nivån agerar och förstår att vi är en del av något större.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.