1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tre nya verk visas på Kivik Art i sommar

Tre nya verk visas i sommar på Kivik Art Centre. Bland annat temporära ”Ruta” av Maria Finn och Jacob Kamp.
Foto: Anders Norrsell

I år bjuder Kivik Art Centre på tre nyheter: ett nytt permanent verk, Lyckans Portar, av franske konstnären Hubert Garnier, ett temporärt verk i landskapet, Ruta, av dansk/svenska paret Maria Finn och Jacob Kamp och en helt ny entré.

Årets säsong på Kivik Art Centre blir något annorlunda med anledning av pandemin. Ett av skulpturparkens mest omdebatterade verk, ”Tornet” av David Chipperfield och Anthony Gormley håller stängt hela sommaren på grund av smittrisken när många personer går upp och ner i de trånga utrymmena.

– I övrigt har vi inga restriktioner – det går bra att ströva fritt bland gamla och nya verk. Liksom förra året har vi öppna verkstäder för barn och unga varje onsdag, även den verksamheten har vi ”Corona-säkrat” genom att hålla till i ett öppet tält invid Venturohuset, säger Susan Bolgar, projektkoordinator på Kivik Art Centre.

Bland årets nyheter finns Lyckans Portar, av franske konstnären Hubert Garnier. Han är född 1936 och utbildad på akademin Beaux Arts de Marseille. Garnier är idag bosatt i Châteauvert i södra Frankrike, där han grundat skulpturparken Centre d’Arts Contemporain Châteauvert. Han har ställt ut kontinuerligt i hela Europa, mellanöstern och Australien och finns representerad i en mångfald av samlingar och har flera offentliga monumentalskulpturer placerade i Provenceregionen.

Om sitt verk på Kivik Art Centre säger han så här:

– Lyckans portar är resultatet av 30 års arbete. Mina huvudtankar kan sammanfattas så här: mina skulpturer springer ur samma intressen för materialets egenskaper som vetenskapen har för teknologin, och att mycket enkla former inte behöver vara förenklade erfarenheter. Det är det stadiga, det bastanta som jag tycker mest om.

Ruta av Maria Finn och Jacob Kamp är ett temporärt verk på Kivik Art Centre.

Maria Finn är en konceptuell konstnär där grunden i hennes konstnärskap utgörs av teckning och fotografi. Jacob Kamp är landskapsarkitekt, utbildad på École National Superièure du Paysage i Versaille. Båda är idag verksamma och boende i Köpenhamn.

– Finn och Kamp intresserar sig för relationen mellan människa och natur. Genom att anlägga Ruta i jordbrukslandskapet gör Finn och Kamp detta tillgängligt, och ger därmed besökaren möjligheten att uppleva det böljande vetefältet inifrån, vilket inbjuder till reflektioner över hur jordbruket formar de landskap som vi färdas i, säger Susan Bolger.

Den nya entrén till Kivik Art Centre är resultatet av ett nytt och inspirerande samarbete mellan Kivik Art Centre och Krook & Tjäder, ett av Sveriges främsta arkitektkontor. Entrén är enkel men elegant och blir till en integrerad del i, och ett komplement till, Kivik Art Centres övriga verk.

Skulpturparken har öppet fram till den 30 augusti.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.