Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre nya verk visas på Kivik Art i sommar

Tre nya verk visas i sommar på Kivik Art Centre. Bland annat temporära ”Ruta” av Maria Finn och Jacob Kamp.
Tre nya verk visas i sommar på Kivik Art Centre. Bland annat temporära ”Ruta” av Maria Finn och Jacob Kamp.
Foto: Anders Norrsell

I år bjuder Kivik Art Centre på tre nyheter: ett nytt permanent verk, Lyckans Portar, av franske konstnären Hubert Garnier, ett temporärt verk i landskapet, Ruta, av dansk/svenska paret Maria Finn och Jacob Kamp och en helt ny entré.

Årets säsong på Kivik Art Centre blir något annorlunda med anledning av pandemin. Ett av skulpturparkens mest omdebatterade verk, ”Tornet” av David Chipperfield och Anthony Gormley håller stängt hela sommaren på grund av smittrisken när många personer går upp och ner i de trånga utrymmena.

– I övrigt har vi inga restriktioner – det går bra att ströva fritt bland gamla och nya verk. Liksom förra året har vi öppna verkstäder för barn och unga varje onsdag, även den verksamheten har vi ”Corona-säkrat” genom att hålla till i ett öppet tält invid Venturohuset, säger Susan Bolgar, projektkoordinator på Kivik Art Centre.

Bland årets nyheter finns Lyckans Portar, av franske konstnären Hubert Garnier. Han är född 1936 och utbildad på akademin Beaux Arts de Marseille. Garnier är idag bosatt i Châteauvert i södra Frankrike, där han grundat skulpturparken Centre d’Arts Contemporain Châteauvert. Han har ställt ut kontinuerligt i hela Europa, mellanöstern och Australien och finns representerad i en mångfald av samlingar och har flera offentliga monumentalskulpturer placerade i Provenceregionen.

Om sitt verk på Kivik Art Centre säger han så här:

– Lyckans portar är resultatet av 30 års arbete. Mina huvudtankar kan sammanfattas så här: mina skulpturer springer ur samma intressen för materialets egenskaper som vetenskapen har för teknologin, och att mycket enkla former inte behöver vara förenklade erfarenheter. Det är det stadiga, det bastanta som jag tycker mest om.

Ruta av Maria Finn och Jacob Kamp är ett temporärt verk på Kivik Art Centre.

Maria Finn är en konceptuell konstnär där grunden i hennes konstnärskap utgörs av teckning och fotografi. Jacob Kamp är landskapsarkitekt, utbildad på École National Superièure du Paysage i Versaille. Båda är idag verksamma och boende i Köpenhamn.

– Finn och Kamp intresserar sig för relationen mellan människa och natur. Genom att anlägga Ruta i jordbrukslandskapet gör Finn och Kamp detta tillgängligt, och ger därmed besökaren möjligheten att uppleva det böljande vetefältet inifrån, vilket inbjuder till reflektioner över hur jordbruket formar de landskap som vi färdas i, säger Susan Bolger.

Den nya entrén till Kivik Art Centre är resultatet av ett nytt och inspirerande samarbete mellan Kivik Art Centre och Krook & Tjäder, ett av Sveriges främsta arkitektkontor. Entrén är enkel men elegant och blir till en integrerad del i, och ett komplement till, Kivik Art Centres övriga verk.

Skulpturparken har öppet fram till den 30 augusti.