GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upplev Österlen bortom de populäraste platserna

Österlen har många pärlor att besöka, men de blir inte så gnistrande om alla tar sig till samma ställen samtidigt. Simrishamns Turistcenter har i år bestämt sig för att lyfta fram platser utanför de givna stråken. Österlenmagasinet gör därför detsamma.
Publicerad 22 juli 2021
Undvik trängseln på badplatserna genom att unna dig en dag i Österlens mäktiga skogar inåt land. Här går det att ströva i relativ ensamhet.
Undvik trängseln på badplatserna genom att unna dig en dag i Österlens mäktiga skogar inåt land. Här går det att ströva i relativ ensamhet.
Foto: Johan Bentzel

När Österlenmagasinet hör av sig till Simrishamns Turistcenter med en undran om de kan hjälpa till att lyfta fram ett antal Österlenmåsten och en fråga om Österlens mest instagrammade platser, blir svaret inte det förväntade.

Turismkoordinatorn Elise Nilsson lyfter hellre fram dolda pärlor, för att inte spä på trängseln på de populäraste platserna:

– Nästan alla platser är ju välbesökta nu för tiden. Men vi kommer i alla fall inte att göra några inlägg om Stenshuvud, Haväng eller Knäbäckshusen i sommar, utan kommer i stället att lyfta fram alternativ. Vi vill hänvisa till något annat, som man kanske inte har tänkt på.

Vårhallen-Tobiksvik i Simrishamn är ett exempel. Där är det inte lika trångt som längs de smala vägarna ner till exempelvis Knäbäckshusen och Sandhammaren.

– Inte heller i Kyls och Borrby strand är det riktigt samma kaos. Vill man bara doppa sig finns det badstegar i flera av hamnarna och nedanför idrottsplatsen i Skillinge ligger en badbrygga. Det finns många möjligheter att sprida ut sig längs vår vackra kust, säger Elise Nilsson.

Men Österlen har så mycket mer att erbjuda än sin kustlinje. Många byar har bassängbad och i Sankt Olof är vattnet till och med uppvärmt. Gyllebosjön är också en trevlig badplats. För den som inte vill bada går det också bra att hyra båt och fiska där. I Gyllebo kan du dessutom passa på att vandra runt sjön, för glöm inte bort Österlens svalkande skogar, som bjuder på gott om utrymme och härliga naturupplevelser.

Vandringsleder finns det också gott om, både längs havet och längre inåt land. Gårdlösaleden, med utgångspunkt från Smedstorp, är ett exempel.

Ett annat är Tjörnedala strövområde, där ÖSKG för sjätte året i rad arrangerar en Art Walk, där du kan kombinera naturupplevelser med att beskåda konstinstallationer i landskapet. Mer konst bjuds det också på inne på Tjörnedalagården. Apropå utställningar kan de museer som är öppna vara trevliga att titta in på.

– Annars tänker jag att man kan åka på en gårdsbutikstur. Det finns också många inrednings- och designbutiker, som är väl värda att besöka, säger Elise Nilsson.

På Simrishamns Turistcenter går det att hämta fullödiga broschyrer och kartor, där många av dessa besöksmål är utprickade. Bland annat finns det en särskild guide för Kivik med omnejd och en annan för södra Österlen, som Kiviks Turism respektive Destination Österlen Syd har tagit fram. Båda dessa organisationer finns också på webben.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.