1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Hemester

Utflyktstips i sommar- och hemestertid

Sommaren 2020 kommer för många att innebära en semester på hemmaplan. ÖM har bett Caroline Alesmark, författaren bakom nyutgivna ”Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter” att dela med sig av sina bästa utflyktstips.
Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare till böcker som ”Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter”, ”Trollskog och älvdans – vandringar till gåtfulla platser”, ”Vandringar på Skåneleden – en guide till naturen” och ”Gåtfulla Skåne – Mystiska och mytomspunna platser”.
Foto: Hannah Andersson

När coronapandemin sätter käppar i hjulet för längre resor ges det tid och tillfälle att upptäcka närområdet. ÖM tog en promenad med Caroline Alesmark i vackra Sträntemölla naturreservat för att få tips och inspiration.

– Corona har lagt sig som ett allvar över oss alla men när vi kommer ut i naturen glömmer vi det för en stund, konstaterar Caroline när vi traskar på stigen som leder in i Sträntemöllas lövskog, klädd i ljusgrön vårskrud.

Att planera in en vandring på semestern är Carolines första hemestertips.

– Rörelse är ju välgörande för både kropp och sinne, och dessutom är det ett bra sätt att umgås i dessa tider. Sträckan Haväng - Andrarum är en av mina favoriter som bjuder på varierande natur med hagar, lövskog och Verkeån, och sevärdheter som Havängsdösen och kvarnen vid Hallamölla längs vägen.

För den som önskar ta en kortare promenad är Stenshuvuds nationalpark ett populärt naturområde att ströva runt i.

– Ett problem som uppstår när många söker sig ut i naturen samtidigt är dock att parkeringsplatserna tar slut. Mitt tips för dig som vill besöka Stenshuvud under högsäsong är att välja nationalparkens norra entré och parkera vid Hällevik.

Parkeringsproblem och trängsel kan även bli ett problem när vi kommer till badutflykten.

– Strandremsan vid Knäbäckshusen är förvisso fantastiskt vacker men också väldigt välbesökt. Baskemölla är ett bra alternativ, med den lilla lagunen som passar barnfamiljens behov och klipporna som tilltalar den mer äventyrlige badgästen. Annars är den vidsträckta stranden i Sandhammaren ett tips för dig som vill kunna hålla avstånd och där finns även bra parkeringsmöjligheter.

”Corona har lagt sig som ett allvar över oss alla men när vi kommer ut i naturen glömmer vi det för en stund” konstaterar Caroline Alesmark.
Foto: Hannah Andersson

Den som väljer att ta sig fram på två hjul slipper från parkeringsproblemet. Att upptäcka närområdet på cykel är Carolines tredje tips.

– En härlig tur får du om du cyklar från Rörum till Ravlunda med en avstickare till Stenshuvud. Då passerar du den vackra stenbron i Tångdala över Rörums norra å. På vägen kan du stanna till vid exempelvis Lönnkrogen i Tångdala, på Svabesholm i Svinaberga, hos Sagas keramik strax innan nationalparken, svänga förbi Kivik Art Centre eller fika hos Cake Cowboy i Kivik innan du kommer fram till Ravlunda.

Caroline har även gett ut böckerna ”Gåtfulla Skåne” och ”Trollskog och älvdans – vandringar till gåtfulla platser” varför en sägenomspunnen plats får bli hennes fjärde utflyktstips.

– Promenerar du längs Gårdlösaleden i Smedstorp passerar du flera fornlämningar och skeppssättningen uppe på åsen Alnabjär är en av dem. Det sägs att kung Alne blev begravd där och att det också finns en skatt nergrävd.

Att läsa på om ditt utflyktsmål innan du ger dig iväg blir Carolines sista tips, särskilt om du ska ge dig ut på utflykt tillsammans med barn.

– Med lite kunskap i ryggsäcken kan du enkelt besjäla en plats. Hällristningar är ett tacksamt utflyktsmål tillsammans med barn. Visste du till exempel att skålgroparna som ofta ses bland hällristningar kallades älvkvarnar och att man förr offrade i groparna för att bota sjukdomar som man trodde att älvorna låg bakom!

Fler roliga utflyktstips för en spännande hemester i sydöst hittar du i Carolines böcker.

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.