unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Pandemin

Utskick och öppna kyrkor uppskattas av många

Gudstjänster och mötesplatser ställs in. Pandemin drabbar kyrkans verksamhet hårt men i Gärsnäs församling hjälps personalen åt med att komma på kreativa idéer för hur de kan nå ut till församlingsborna.
”Alla i personalstyrkan hjälps åt att komma med kreativa idéer på hur vi, trots pandemin, kan nå ut och visa att vi finns här för församlingsborna” säger Eva Asp, kyrkoherde i Gärsnäs församling.
”Alla i personalstyrkan hjälps åt att komma med kreativa idéer på hur vi, trots pandemin, kan nå ut och visa att vi finns här för församlingsborna” säger Eva Asp, kyrkoherde i Gärsnäs församling.
Foto: Hannah Andersson

Före jul skickade församlingen ut hälsningar i form av ljus, choklad, brev och lite pyssel.

– Det blev väldigt lyckat och många har hört av sig till oss för att visa sin tacksamhet, berättar Eva Asp, kyrkoherde.

Just nu är gudstjänsterna inställda men kyrkorna är öppna några timmar varje söndag och även de flesta vardagar.

– Det har också varit väldigt uppskattat, vilket inte minst syns i att ljusbärarna ofta är fyllda.

Församlingen erbjuder, utvalda söndagar, en mässa klockan 12, men till den måste besökarna anmäla sig och det är max åtta personer som gäller.

Inför julens stora högtider bestämde man sig för att filma andakterna och lägga ut på församlingens Facebooksida.

– Det gick över förväntan, berättar Eva. Att vi fått prova nya grepp är en positiv aspekt av pandemin och vi kommer säkert att ta med oss några av lärdomarna även efter detta.

3 bilder
Kyrkorna är öppna några timmar varje söndag och även de flesta vardagar. Att det uppskattas syns på ljusbärarna som ofta är fyllda.
– Tanken med musikstunderna är att förmedla att ”vi finns här”.  Vi försöker göra vad vi kan i denna svåra tid, säger Christina Nilsson, kantor.
Morgonbön i Skillinge kapell på initiativ av ideella, promenad för liten och stor och musikstunder är exempel på hur församlingen erbjuder aktiviteter anpassade efter situationen.
enlarge

Sedan några veckor tillbaka testar församlingen några nya mötespunkter.

– En av dem är musikstunderna som våra kantorer erbjuder.

Musikstunderna innebär att besökarna kan slå sig ner i kyrkan och lyssna på när församlingens musiker övar på sitt orgelspel.

– Alla i personalstyrkan hjälps åt att komma med kreativa idéer på hur vi, trots pandemin, kan nå ut och visa att vi finns här för församlingsborna.

En annan aktivitet är promenaderna för liten och stor som leds av församlingens barnledare.

– Det är ett förslag från föräldrarna själva som vi provar, berättar Eva.

Samtidigt pågår arbetet med att göra en plan för hur den ordinarie verksamheten kan återupptas när pandemin klingar av.

– Osäkerheten för hur förutsättningarna kommer att se ut är förstås stor, men vi kämpar på och gör vårt bästa!

Läs mer

Bokprat om vårens böcker

Simrishamn. Nyfiken på vårens bokutgivning? Då ska du inte missa när Simrishamns bibliotek berättar om sina favoriter bland nyheterna. Bibliotekets medarbetare tipsar om vårens nyheter i ett digitalt bokprat torsdagen 4 mars klockan 16. Länken till sändningen publiceras i god tid före evenemanget börjar, både på biblioteksso.se och på bibliotekets Facebook-sida.
Bokprat om vårens böcker

Rörelseglädje målet för sportlovsfotboll

Sportlov. Förra veckan bjöd Spjutstorps IF in till sportlovskul på fotbollsplanen - med målet att alla skulle röra på sig och ha kul.
Rörelseglädje målet för sportlovsfotboll

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Simrishamn. Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Simrishamn. Den stränga och ihållande kylan som håller Österlen i ett järngrepp är inte bara en prövning för människor och djur. Den är även påfrestande för ett 800-årigt olivträd på floristen och TV-kändisen Karl Fredriks innergård. En mängd åtgärder har satts in för att skydda den spanska åldringen.
Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Simrishamn. När Lindbloms Frö i Kivik slukades av lågorna den 17 november förra året befarade nog många att företaget hade gått förlorat för alltid. Men nu har man rest sig ur askan, bytt ägare och nystartar i en anrik fröby.
Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Tomelilla. Efter 20 år i blomsterbranschen, varav många som frilans, har blomsterkreatören Malin Dahlström öppnat eget. I den gamla smedjan på Kronovall och i slottets vackra omgivningar finner Malin all den inspiration hon behöver.
Smedjan väcks till liv av kreativ blomsterkonstnär

Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Simrishamn. På Tornavägen 6, mitt i Östra Vemmerlöv, har Pernilla Holmberg hittat sitt drömhus. En åttarumsvilla från 1939 som ska få en fullständig makeover. Det ambitiösa projektet dokumenteras av SVTs populära program Husdrömmar och kommer att visas i vår.
Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

Tomelilla. I familjen Rosenblads villaträdgård mitt i Onslunda pågår sedan några veckor ett spännande experiment. Det går ut på att se om en fembarnsfamilj kan bo och samsas i en mongolisk jurta på endast 28 kvadratmeter.
Familjen Rosenblad bor i en jurta och älskar det

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad. Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.
Succésommar för blomsterkungarna

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge. De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.
Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla. För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.
Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Ny utställning på Klostret

Ystad. I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.
Ny utställning på Klostret