unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Café

Vännerna är tillbaka med nytt sommarcafé

För fyra år sedan kunde du läsa i Österlenmagasinet om de driftiga ungdomarna Nora Ängmo och Lovisa Ericsson som startade sommarcafé i Ravlunda skola. Nu är de tillbaka med sitt Byacafé, den här gången på STF Havängs vandrarhem.
Under sju veckor i sommar tar Nora Ängmo och Lovisa Ericsson över caféverksamheten på STF Havängs vandrarhem.
Under sju veckor i sommar tar Nora Ängmo och Lovisa Ericsson över caféverksamheten på STF Havängs vandrarhem.
Foto: Hannah Andersson

Byacaféet på Ravlunda skola sommaren 2016 gjorde succé.

– Målet var att testa vår idé och göra något kul tillsammans, men det kom många fler gäster än vad vi hade kunnat föreställa oss. Det blev ett café på riktigt, vilket var fantastiskt roligt, säger Lovisa Ericsson.

Vännerna träffades när båda sommarjobbade på Ravlunda Bränneri.

Nora är uppvuxen i Ravlunda. Lovisa kommer från Örebro, men familjen har sommarställe på Österlen. Till vardags läser Nora till livsmedelsagronom i Uppsala och Lovisa pluggar till läkare i Lund. Båda gillar att laga mat och att baka.

– Surdegsbröd är ett gemensamt intresse, berättar Nora. Vi upptäckte redan tidigt i vår vänskap att vi samarbetar och kompletterar varandra väldigt bra. Därför var beslutet enkelt när vi, av mina föräldrar som driver STF Havängs vandrarhem sedan några år tillbaka, fick frågan om vi ville sköta sommarcaféet.

3 bilder
Vännerna Lovisa Ericsson och Nora Ängmo delar ett stort intresse för matlagning och bakning.
En härligt seg rabarberkaka, smaksatt med kardemumma, är bara ett exempel på vad som kommer att stå på sommarens cafémeny.
Gästerna kan välja mellan att slå sig ner på den vackra innergården eller på bänkarna placerade i grönskan kring fyrlängade Skepparpsgården.
enlarge

Tjejerna kommer att driva vandrarhemscaféet fram till den 9 augusti med öppet tisdag-söndag klockan 11-17.

– Precis som senast är målet att ha rolig! konstaterar Lovisa.

Allt på menyn kommer att vara hembakat.

– Vi tycker båda att det är kul att experimentera och vara kreativa i köket, så menyn kommer att variera. Vi kommer att använda oss av de fantastiska råvarorna som är i säsong, säger Nora.

Förutom kakor för alla smaker erbjuder duon lättare luncher som mackor och sallader.

Beställningarna sker genom gårdens kaffelucka och det finns gott om sittplatser för gästerna att välja mellan.

– Och skulle någon hellre önska ett picknickpaket så ordnar vi det, lovar Nora.

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Gärsnäs församling öppnar café

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Simrishamn

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Efter att ha brottats med psykisk ohälsa i över 10 år börjar Kristoffer Sandgren komma på fötter igen. Nu vill han hjälpa andra som också har drabbats att hitta en väg tillbaka till livet.

Surfakademin till Österlen

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.