1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Café

Vännerna är tillbaka med nytt sommarcafé

För fyra år sedan kunde du läsa i Österlenmagasinet om de driftiga ungdomarna Nora Ängmo och Lovisa Ericsson som startade sommarcafé i Ravlunda skola. Nu är de tillbaka med sitt Byacafé, den här gången på STF Havängs vandrarhem.
Under sju veckor i sommar tar Nora Ängmo och Lovisa Ericsson över caféverksamheten på STF Havängs vandrarhem.
Foto: Hannah Andersson

Byacaféet på Ravlunda skola sommaren 2016 gjorde succé.

– Målet var att testa vår idé och göra något kul tillsammans, men det kom många fler gäster än vad vi hade kunnat föreställa oss. Det blev ett café på riktigt, vilket var fantastiskt roligt, säger Lovisa Ericsson.

Vännerna träffades när båda sommarjobbade på Ravlunda Bränneri.

Nora är uppvuxen i Ravlunda. Lovisa kommer från Örebro, men familjen har sommarställe på Österlen. Till vardags läser Nora till livsmedelsagronom i Uppsala och Lovisa pluggar till läkare i Lund. Båda gillar att laga mat och att baka.

– Surdegsbröd är ett gemensamt intresse, berättar Nora. Vi upptäckte redan tidigt i vår vänskap att vi samarbetar och kompletterar varandra väldigt bra. Därför var beslutet enkelt när vi, av mina föräldrar som driver STF Havängs vandrarhem sedan några år tillbaka, fick frågan om vi ville sköta sommarcaféet.

images3 bilder
enlarge
Byacaféet på STF Havängs vandrarhem

Tjejerna kommer att driva vandrarhemscaféet fram till den 9 augusti med öppet tisdag-söndag klockan 11-17.

– Precis som senast är målet att ha rolig! konstaterar Lovisa.

Allt på menyn kommer att vara hembakat.

– Vi tycker båda att det är kul att experimentera och vara kreativa i köket, så menyn kommer att variera. Vi kommer att använda oss av de fantastiska råvarorna som är i säsong, säger Nora.

Förutom kakor för alla smaker erbjuder duon lättare luncher som mackor och sallader.

Beställningarna sker genom gårdens kaffelucka och det finns gott om sittplatser för gästerna att välja mellan.

– Och skulle någon hellre önska ett picknickpaket så ordnar vi det, lovar Nora.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.