Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vardagssamtal outsinlig källa för flitiga poddare

Varje vecka brukar två kvinnor träffas i en gäststuga i Baskemölla för att prata. Samtalen spelas dessutom in. Podden PRAT är deras sätt att vrida och vända på temat vardagskommunikation.
Ingrid Högström och Cecilia Granquist Dahmén spelar in podden PRAT i Baskemölla. De har alltid bestämt sig för ett tema, men sedan pratar de på fritt ur hjärtat utan manus. De känner att de kompletterar varandra bra och att deras ofta olika ingångar till ämnet skapar en god dynamik.
Ingrid Högström och Cecilia Granquist Dahmén spelar in podden PRAT i Baskemölla. De har alltid bestämt sig för ett tema, men sedan pratar de på fritt ur hjärtat utan manus. De känner att de kompletterar varandra bra och att deras ofta olika ingångar till ämnet skapar en god dynamik.
Foto: Johan Bentzel

Ingrid Högström och Cecilia Granquist Dahmén tycker om att prata, inte minst med varandra, och sedan två år tillbaka har deras samtal kunnat avlyssnas av andra.

Våren 2019 startade de nämligen podden PRAT och har sedan dess gjort strax över hundra avsnitt.

Podden spelas in i Cecilia Granquist Dahméns gäststuga på tomten i Baskemölla.

På golvet under det utdragbara köksbordet, som dragits isär, har de placerat en blomsterställning och satt mikrofonen ovanpå.

Något manus finns inte. Samtalet blir vad det blir.

– Vi pratar om saker som känns angelägna för oss och hoppas att andra tycker att det är intressant att lyssna på, säger Cecilia Granquist Dahmén, som klipper ihop avsnittet efteråt och ser till att ljudet blir så bra som möjligt.

Poddens övergripande tema är vardagskommunikation, ett tillsynes outtömligt ämne.

Några av de senaste avsnitten har handlat om så vitt skilda saker som feel good, hålla föredrag, icke verbal kommunikation och psykisk ohälsa.

Huvudtemat är inte helt taget ur luften. Båda poddmakarna är i kommunikationsbranschen, om än på olika sätt.

Cecilia Granquist Dahmén är utbildad skådespelare och teaterpedagog, men driver sedan många år tillbaka ett eget företag där hon jobbar med kommunikation och presentationsteknik.

Idén uppstod i slutet på 80-talet, då en av hennes amatörteaterelever berättade att de övningar som de hade gjort i teatergruppen hade hjälpt henne att få ett jobb.

– Hennes berättelse blev min affärsidé. Jag hade ju inte alls några tankar på att bli egen företagare, men det blev lite av min mission i livet att hjälpa människor att bli bättre på att kommunicera.

PRAT hittas på prat.podbean.com och publicerar i regel ett nytt avsnitt i veckan.
PRAT hittas på prat.podbean.com och publicerar i regel ett nytt avsnitt i veckan.
Foto: Johan Bentzel

Ingrid Högström, som bor i Skurup, jobbar med kundundersökningar. Det var via hennes företag som de två kvinnorna lärde känna varandra, då Cecilia Granquist Dahmén anlitades för en rad uppdrag.

Under ett antal år uppträdde de även tillsammans på konferenser och tillställningar som de två nyfikna tanterna Tyra och Vera.

Till skillnad mot då tjänar de inga pengar på sitt nuvarande samarbete, inte än i alla fall, men podden har framför allt betydelse på ett personligt plan.

– Det ger mig så otroligt mycket att få prata om saker som känns väsentliga och att vi har ett utbyte med varandra. Jag har också ett stort behov av att få säga vad jag tycker, för ingen annanstans kan jag tala så här fritt. I de samtal som jag har i mitt jobb försöker jag exempelvis undvika allt som är personligt och politiskt, säger Ingrid Högström.

Cecilia Granquist Dahmén instämmer:

– För mig är det otroligt intressant att få veta hur någon annan tänker. Ingrid och jag har långt ifrån alltid samma synsätt eller ingångar till ett ämne. Jag har samarbetat med ganska många i mitt liv, men vårt samarbete har gett mig mest av allt.

Ofta är det bara poddmakarna själva som samtalar, men ungefär en gång i månaden medverkar även gäster.

I avsnittet om psykisk ohälsa intervjuas exempelvis brukarinflytandesamordnaren Maria Samuelsson.

Enligt Ingrid Högström fortsätter de med podden så länge de ser möjligheter att utveckla innehållet.

– Vi började ju med det här för att vi tycker om att prata. Fördelen är att man kan hålla på med det tills man dör. Det är så enkelt och opretentiöst.