GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Videokonst del av ­­jubilerande kulturgaranti

Kulturgarantin i Simrishamns kommun firar femton år och pedagogerna på Kulturskolan arbetar outtröttligt vidare med att skapa bästa möjliga förutsättningar för barns och ungas kreativa utveckling.
Simrishamn • Publicerad 15 oktober 2020
Albin Olsson, Elliot Nilsson, Linnea Wistrand, Tilde Hammar och Liam Engfalk från Fredsdalsskolan i Simrishamn under workshopen i videokonst på Kulturskolans Rosa huset.
Albin Olsson, Elliot Nilsson, Linnea Wistrand, Tilde Hammar och Liam Engfalk från Fredsdalsskolan i Simrishamn under workshopen i videokonst på Kulturskolans Rosa huset.
Foto: Hannah Andersson

Kulturgarantin är en modell för kultur i skolan med fokus på barns och ungas lika rätt till kultur. Garantin innebär att alla elever,  från förskoleklass till och med årskurs 9, varje läsår får del av en kulturupplevelse tillsammans med kulturpedagog och ordinarie lärare.

– Kulturgaranti är ett begrepp som myntades i Simrishamn men som idag används nationellt. Vi kan stolt konstatera att vi varit en förebild för och inspirerat många andra kommuner, säger Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturskolan i Simrishamn.

Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare barn och unga samt samordnare för kulturgarantin, har varit med sedan uppstarten för femton år sedan.

– Jag är otroligt stolt över att arbeta i en kommun som förstår hur viktig kulturen är, och jag är glad för alla barns skull, som får erfarenheterna från kulturgarantin med sig i livet, säger Anna-Carin. Jag är också väldigt glad för pedagogerna i arbetslaget som gör ett fantastiskt jobb. Det är en sådan ynnest att få arbeta med kulturgarantin!

Inom ramen för garantin får alla elever i årskurs sex i höst prova på att skapa videokonst.

– Alla sexorna har gjort en konstinstallation i fyran och de har arbetat med berättande film i femman, vilket gett dem en bra förförståelse, berättar Mariel Rosendahl, konst- och teaterpedagog.

3 bilder
Qudsia Froogh, Edith Åkesson och Ella Andersson i färd med att filma en sekvens bland björkens bladverk.
Ella Johansson, Alma Persson och Felice Unosson tycker det är kul att prova på att göra videokonst.
Ellie Pielbusch och Sumeja Zahiti har döpt sin film till ”The creepy klocka”.
Qudsia Froogh, Edith Åkesson och Ella Andersson i färd med att filma en sekvens bland björkens bladverk.
Ella Johansson, Alma Persson och Felice Unosson tycker det är kul att prova på att göra videokonst.

För två veckor sedan hade turen kommit till klass 6B från Fredsdalsskolan som under en heldag fick arbeta med videokonst i Rosa huset i Simrishamn, tillsammans med Mariel och filmpedagog John Belfrage.

– Det känns jättebra att eleverna ges möjligheten att träffa pedagoger som är experter inom sina respektive områden, kulturgarantin är ett väldigt bra komplement till den ordinarie undervisningen, säger Cecilia Andersson, klasslärare.

Qudsia Froogh, Edith Åkesson och Ella Andersson är just i färd med att filma en sekvens bland björkens bladverk i Rosa husets trädgård.

– Vi vill skapa känslan av att Qudsia går omkring som i en dröm, beskriver Ella.

– Vad händer om ni låter kameran vara hennes ögon och för den genom bladverket, tipsar Mariel.

Som förberedelse för workshopen på Rosa huset har Mariel besökt klasserna för att visa exempel på videokonst.

– Eleverna har fått se bland annat Martha Roslers satiriska matlagningsprogram från 70-talet och Olivier de Sagazans existentiella verk. Vi har även diskuterat vad konst är och vad den används till. Idag får eleverna skapa själva och har fått välja mellan olika uppgifter, som att göra en parafras eller jobba med symbolik.

Mariel är stolt över att jobba i en kommun med kulturgaranti.

– För mig är det en demokratifråga, att alla får chansen att möta olika konstformer och prova olika uttrycksformer. Just rörlig bild möts vi av överallt i samhället, därför är det viktigt att eleverna får utveckla förmågan att tolka film. Även den typen av film som har ett abstrakt bildspråk.

På plats för dagens workshop är även frilansande filmpedagogen John som haft en teknikgenomgång och nu stöttar eleverna i skapandet av deras egna filmer.

– Utmaningen ligger i att inte tänka traditionell film med berättelse och karaktärer. I den här uppgiften vill vi istället ge eleverna friheten att utforska en känsla eller upplevelse, säger John.

Ellie Pielbusch och Sumeja Zahiti är redan färdiga med sin film.

– Vi har döpt den till ”The creepy klocka”, berättar Sumeja. Vi vill förmedla hur tiden rusar iväg, beskriver hon.

I ett tält ute i trädgården visar Tilde Hammar och Linnea Wistrand sin film för kompisarna.

– Det här var verkligen jätteroligt att jobba med, säger Tilde. Det är spännande att få prova på nya saker. Vi har testat skådespeleri tidigare, men det här var också kul.

– Vi har gjort olika klipp som tillsammans blev en väldigt fin video, beskriver Linnea. Vi trodde inte att resultatet skulle bli så här bra, säger hon stolt.

Ella Johansson, Alma Persson och Felice Unosson jobbar med en målning som spelar en nyckelroll i trions konstfilm. De gillar dagens uppgift och minns allt kul de fått göra under åren med kulturgarantin.

– Vi har fått prova på så himla många olika saker, konstaterar Ella. Ofta får vi bestämma mycket själva i uppgifterna och det är kul. Också ger det en fin gemenskap i klassen att göra något tillsammans!

Kulturgarantin

Kulturgarantin i Simrishamn är en modell för kultur i skolan som började användas 2005.

Kulturgarantin grundas helt på barnkonventionen och skolans styrdokument. Ett tydligt fokus på barns lika rätt till kultur formar elevens garanti: bästa möjliga förutsättningar för barns och ungas tillgång till kultur – både som skapande och som kulturupplevelser.

Kulturgarantin innefattar:

x att eleverna får ta del av olika professionella konserter, föreställningar och utställningar,

x att de får diskutera sina upplevelser med kulturpedagoger och

x att de själva får pröva på att uttrycka sina tankar, idéer och känslor med hjälp av olika former av kultur.

Dessutom får deras lärare kontinuerlig fortbildning i hur man kan arbeta med olika kulturformer i skolan.

Kulturgarantin gäller samtliga elever från förskoleklass till och med årskurs 9 inklusive särskola, träningsskola och förberedande klass.

Källa: Simrishamns kommun

”Det är en sådan ynnest att få arbeta med kulturgarantin!”
Anna-Carin Uggla
”För mig är det en demokratifråga, att alla får chansen att möta olika konstformer och prova olika uttrycksformer.”
Mariel Rosendahl
Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.