unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Simrishamns kommun utlyste i våras en markanvisningstävling för nya bostäder på den sista obebyggda tomten i det nya Jonebergsområdet i Simrishamn. Nu har en vinnare utsetts.
”Patchwork of Cottages” av Byggnads AB Gösta Bengtsson vann markanvisningstävlingen för Joneberg 3.
”Patchwork of Cottages” av Byggnads AB Gösta Bengtsson vann markanvisningstävlingen för Joneberg 3.
Foto: Press

Högsta poäng fick bidraget ”Patchwork of Cottages” som lämnades in av Byggnads AB Gösta Bengtsson. Totalt innehåller förslaget 14 nya bostadshus som är tänkta att bli hyresrätter. Byggstart planeras till våren 2021.

Syftet med markanvisningstävlingen var att ge olika intressenter möjlighet att lämna in projektidéer för markområdet med målet att få in ett förslag på en god gestaltning som tillför något till platsen. Enligt Samhällsplaneringsnämnden har man mottagit flera intressanta och kreativa förslag. Vinnarbidragets motivering lyder:

”Det vinnande bidraget Patchwork of Cottages har en stor variation både beträffande utformning, skala och materialval. Bedömningsgruppen anser att förslaget knyter väl an till torget samtidigt som parkeringslösningarna smälter fint in i omgivningen. Bostadshusen är en samling enkla volymer med individuella skillnader som skapar en småskalig varierad helhet: ett ”lapptäcke av stugor” som kommer att ge Joneberg ett spännande och nytt arkitektoniskt tillskott. Förslaget uppfyller väl målet med tävlingen; en god gestaltning och boendemiljö som tillför något till platsen!”

Samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (C) tror på vinnaren:

- Det vinnande förslaget är anpassat efter områdets karaktär och smälter väl in på den fastighet där byggnationen ska ske. Byggnationen kommer att bli ett välkommet tillskott av bostäder i Simrishamn på ett attraktivt område med närhet till all den service staden har att erbjuda.

Arkitekten Stefan Johansson på SSOJ Arkitekter är den som tillsammans med byggnadsföretaget har ritat förslaget. Anna Eliasson, plan- och exploateringschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, lyfter fram och beskriver utformningen:

- Arkitekten har utformat den sista delen av den före detta skoltomten med en för området ny variationsrikedom. Det är en samling enkla och småskaliga husvolymer som med sina individuella skillnader anspelar på formspråket i Simrishamns äldre stadskärna, samtidigt som det blir ytterligare ett tillskott till Jonebergs blandade arkitekturstilar och byggnadshöjder.

För den som ansökt men inte fått chansen att förverkliga sitt drömprojekt på Jonebergsområdets gamla skoltomter i den nu avgjorda markanvisningstävlingen, kommer det snart en ny chans, den här gången i ett planlagt område i anslutning till Simris by.

- Här handlar det om sju fristående bostadshus där gestaltningen och anpassningen till karaktären i den befintliga bymiljön i Simris blir en viktig del av bedömningen.