unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Vinnare utsedd i markanvisningstävling

Simrishamns kommun utlyste i våras en markanvisningstävling för nya bostäder på den sista obebyggda tomten i det nya Jonebergsområdet i Simrishamn. Nu har en vinnare utsetts.
”Patchwork of Cottages” av Byggnads AB Gösta Bengtsson vann markanvisningstävlingen för Joneberg 3.
”Patchwork of Cottages” av Byggnads AB Gösta Bengtsson vann markanvisningstävlingen för Joneberg 3.
Foto: Press

Högsta poäng fick bidraget ”Patchwork of Cottages” som lämnades in av Byggnads AB Gösta Bengtsson. Totalt innehåller förslaget 14 nya bostadshus som är tänkta att bli hyresrätter. Byggstart planeras till våren 2021.

Syftet med markanvisningstävlingen var att ge olika intressenter möjlighet att lämna in projektidéer för markområdet med målet att få in ett förslag på en god gestaltning som tillför något till platsen. Enligt Samhällsplaneringsnämnden har man mottagit flera intressanta och kreativa förslag. Vinnarbidragets motivering lyder:

”Det vinnande bidraget Patchwork of Cottages har en stor variation både beträffande utformning, skala och materialval. Bedömningsgruppen anser att förslaget knyter väl an till torget samtidigt som parkeringslösningarna smälter fint in i omgivningen. Bostadshusen är en samling enkla volymer med individuella skillnader som skapar en småskalig varierad helhet: ett ”lapptäcke av stugor” som kommer att ge Joneberg ett spännande och nytt arkitektoniskt tillskott. Förslaget uppfyller väl målet med tävlingen; en god gestaltning och boendemiljö som tillför något till platsen!”

Samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (C) tror på vinnaren:

- Det vinnande förslaget är anpassat efter områdets karaktär och smälter väl in på den fastighet där byggnationen ska ske. Byggnationen kommer att bli ett välkommet tillskott av bostäder i Simrishamn på ett attraktivt område med närhet till all den service staden har att erbjuda.

Arkitekten Stefan Johansson på SSOJ Arkitekter är den som tillsammans med byggnadsföretaget har ritat förslaget. Anna Eliasson, plan- och exploateringschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamn, lyfter fram och beskriver utformningen:

- Arkitekten har utformat den sista delen av den före detta skoltomten med en för området ny variationsrikedom. Det är en samling enkla och småskaliga husvolymer som med sina individuella skillnader anspelar på formspråket i Simrishamns äldre stadskärna, samtidigt som det blir ytterligare ett tillskott till Jonebergs blandade arkitekturstilar och byggnadshöjder.

För den som ansökt men inte fått chansen att förverkliga sitt drömprojekt på Jonebergsområdets gamla skoltomter i den nu avgjorda markanvisningstävlingen, kommer det snart en ny chans, den här gången i ett planlagt område i anslutning till Simris by.

- Här handlar det om sju fristående bostadshus där gestaltningen och anpassningen till karaktären i den befintliga bymiljön i Simris blir en viktig del av bedömningen.

Läs mer

Klart för inflyttning i Stora magasinet

Nybyggt. I början av veckan var det dags för inflyttning i Stora magasinet i Simrishamn. Dorrit Hedlund var bland de första att få tillträde till sin nya lägenhet i sexvåningshuset på Skansen.
Klart för inflyttning i Stora magasinet

TV-apparater säljer som smör under pandemin

Simrishamn. Försäljningen av tv-apparater har ökat kraftigt under pandemin. 2020 såldes runt 800 000 TV-apparater i landet, vilket är en ökning med nästan 200 000 jämfört med året innan. Framför allt lockar de större modellerna, från 65 tum och uppåt.
TV-apparater säljer som smör under pandemin

Kulturskolan får del av pris

Pris. Arvsfonden ger projektet ”Barn på flykt – Kulturskolan gör skillnad” utmärkelsen Guldkorn. Simrishamns kommun är en av fyra skånska kommuner som arbetat med projektet.
Kulturskolan får del av pris

Ljusa idén: samla allt under samma tak

Simrishamn. Efter sju år i hörnet vid Yngve Östbergs väg och Kristianstadsvägen i Simrishamn har lampbutiken Lysande Sekler flyttat till Simris.
Ljusa idén: samla allt under samma tak

Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Simrishamn. När Österlens museum förra tisdagen bjöd in till pressträff i museimagasinet Garvaren var det med ett oemotståndligt lockbete. Innehållet i det Björkegrenska kassaskåpet skulle avslöjas.
Spännande fynd i gammalt kassaskåp

Plan för programmering i skolan har tagits fram

Simrishamn. Simrishamn är en av fem kommuner som satsat på kunskapsutveckling inom programmering genom samarbete med forskare.
Plan för programmering i skolan har tagits fram

Inget stopp för sillfisket

Simrishamn. EU:s fiskeministrar har beslutat om förnyade fiskestopp i östra och västra Östersjön under sommarmånaderna 2021 för att skydda torskens lek, men denna gång görs undantag för det kustnära småskaliga sillfisket för humankonsumtion, som sker långt från torskens lekområden.
Inget stopp för sillfisket

Munter invigning i Rörum

Simrishamn. Österlens Waldorfskola Sophiaskolan växer så knakar, både bildligt och bokstavligt. Förra onsdagen invigdes en efterlängtad tillbyggnad som blir klassrum för årskurs 1.
Munter invigning i Rörum

Solen sken på pristagarna

Firande. Utdelningen av Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium har låtit vänta på sig, men förra onsdagen var det äntligen dags för pris- och stipendiemottagarna att kliva fram i solljuset för att ta emot sina utmärkelser.
Solen sken på pristagarna

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn. Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.
Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Bollen i nät för ny park

Nybyggt. Covid-19 må ha satt stopp för en officiell invigning av nya parken vid Bergstrands väg i Simrishamn men stämningen var ändå på topp när Anna Bartels, Carl-Göran Svensson och Emilia Hallgren invigde spontanidrottsplanen med en basketmatch.
Bollen i nät för ny park

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn. I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.
Romska kulturskatter på Österlens museum