unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Visionärt bostadsprojekt prisas av kommunen

Redan för 6400 år sedan sökte människor sig hit. Nu visar nybyggda kvarteret Tvärpilen i Kivik vägen mot ett framtida och mer hållbart boende.
Med Tvärpilen vill Sven-Erik Borglund inspirera framtida byggprojekt.
Med Tvärpilen vill Sven-Erik Borglund inspirera framtida byggprojekt.
Foto: Torun Bortz

Strax före jul lades den allra sista stenen. Efter sex års projektarbete var kvarteret helt klart.

– Jag har varit här i stort sett varje dag, ett sådant här omfattande projekt griper djupt in i ens vardag. Nu anar jag att jag får skapa mig en ny vardag, säger initiativtagaren och byggherren Sven Erik Borglund och ler.

Att skapa ett lika vackert som hållbart bostadsområde var drömmen som började växa fram för några år sedan.

– När jag fått en bild av något värt att göra – då gör jag det, är hans förklaring.

Området, som består av 34 bostadsrätter och äganderätter, får närmare hälften av sin elförbrukning från den egna solcellsparken. Ett eget reningsverk, där det renade vattnet används till toaletter och bevattning, minskar förbrukningen och innebär näst intill nollutsläpp av föroreningar i Hanöbukten.

3 bilder
Husen är byggda för att smälta in i den gamla bebyggelsen.
Nästan alla bostäderna har dubbel takhöjd i en del av huset.
Fasadernas milda pastellfärger harmonierar med varandra.
enlarge

Projektet belönades i december med Simrishamns kommuns miljöpris. I motiveringen betonas att man ”med djup insikt i de rådande och framtida miljöproblemen tagit fram ett helhetskoncept”, liksom omsorgen i konstruktionsmetoder och materialval.

Sven Erik Borglund är glad över priset och tycker att det var välförtjänt.

– Det är på sin plats att ett område som det här blir uppmärksammat, kommenterar han.

Vid de arkeologiska utgrävningar som föregick byggandet hittade man rester av ett rikt stenådersliv i form av både brunnar, eldplatser och kokgropar. En tvärpil i flinta, som också hittades, fick ge sitt namn åt kvarteret.

Den historiska kontinuiteten har varit viktig för Sven Erik Borglund.

– Vår generation är så upp över öronen skyldig till hur det är nu. De som kommer efter oss får helt andra förutsättningar för sina liv än vad vi haft. För mig handlar det här om att visa att det är möjligt att bygga bostäder på ett annat sätt. Det vi gjort här ska andra kunna ha som utgångspunkt – för att göra ännu bättre.