1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Viveca Andersson lever ett mönsterliv

Efter ett yrkesliv som bildlärare återvände Viveca Andersson till tonårspassionen - att skapa mönster. På Hagestad textiltryck är det hantverk på hög nivå som gäller.
Viveca Andersson, Hagestad Textiltryck.
Foto: Torun Bortz

Tygerna ligger i travar och färgburkarna står i staplar längs väggen på den inredda vinden.

– Jag gillar att ha grundordning, måste ha alla saker på rätt ställe innan jag börjar, konstaterar Viveca Andersson och ler.

Tryckbordet utgör hjärtat i den långsmala ateljén. Det är här mönstret upphör att vara en idé och tar form på tyget.

Med en mamma som vävde och en pappa som var formgivare har konsten funnits i hennes liv från start. På gymnasiet blev det konsumtionslinjen och det var också där hon gjorde sina allra första mönster. Viveca Andersson visar skolskisserna, som hon nyligen plockade fram ur gömmorna.

Färgen pressas genom den täta duken, som mönstret överförts till.
Foto: Torun Bortz

Så småningom utbildade hon sig till bildpedagog.

– Mönster tryckte jag hemma på köksbordet. Men det krävs stora ytor för att trycka meter efter meter, konstaterar hon.

I samband med flytten från Småland till Hagestad för fyra år sedan började drömmen om en egen ateljé ta form och i höstas kunde hon starta sin produktion. Hon gör allt - från mönsterskiss till färdiga plagg av det egna, handtryckta tyget. Kluriga figurer, ostyriga räder och naturtrogna skalbaggar trängs på hennes tyger.

De lekfulla mönstren är många.
Foto: Torun Bortz

Det är just själva processen som fascinerar henne.

– Det är hela vägen från några enkla pennstreck till färdig produkt som är det coola. Man blir helt hög! utbrister hon med ett skratt.

Men det är en komplicerad process med mycket kemi och mörkrumsarbete inblandat innan det uppritade mönstret förts över på den uppspända polyesterduk som sedan placeras på tyget, innan färgen stryks på.

– Förarbetet är gigantiskt, med tanke på hur fort det sen går att trycka, konstaterar Viveca Andersson.

En webbshop har hon skaffat sig, men produktionen vill hon hålla småskalig och hantverksmässig. Om hon funderat att rita sina mönster digitalt?

– Over my dead body, säger hon med eftertryck och ler.

I Hagestad har Viveca Andersson fått plats för sitt skapande.

Efter att ha tryckt sina tyger på köksbordet har Viveca Andersson äntligen fått en ateljé.
Foto: Torun Bortz

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.