unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

En jagad skyttedrottning: ”Det är klubbar som hört sig för”

Sarah Carlström vann skytteligan i SHE för två år sedan.
Nu är 28-åringen på väg att upprepa prestationen. När det återstår fem omgångar är hon tvåa – fem mål bakom Isabelle Andersson, H65 Höör.
– Det är ett kvitto på att jag är i bra form, men huvudsaken är att laget tar sig till slutspel, säger Sarah Carlström till Bladetsporten.

Sarah Carlström tvingades utgå senast mot IK Sävehof – men skyttedrottningen ger klartecken för spel mot BK Heid.

– Jag klev av i rätt tid.

Vad hände?

– Jag fick två smällar mot huvudet. Först i samband med ett genombrott och kort därefter åkte jag på ytterligare en smäll i försvaret, säger Sarah, som har en historik med just hjärnskakningar. Förra säsongen i Lugi blev delvis spolierad på grund av hjärnskakning.

– Den gången gjorde jag comeback för snabbt och det fick jag lida för. Besvären gav inte med sig, men nu känns det helt okej.

Sarah Carlström knockades mot IK Sävehof, men skyttedrottningen räknar med spel mot BK Heid.
Sarah Carlström knockades mot IK Sävehof, men skyttedrottningen räknar med spel mot BK Heid.
Foto: Bobbo Lauhage

Sarah Carlström påminner om en ”dödspilot”. Minsta lucka och KHK-spelaren hugger som en kobra.

– Det sitter i ryggmärgen, säger Sarah och skrattar.

Det är dock en spelstil som har kostat. Sarah har opererat båda knäna och spelar idag utan korsband.

– Jag har ett halvt i vänster knä, men inga i höger.

Hur går det ens att hålla på med elitidrott?

– Jag styrketränar och kör mycket funktionell träning med hjälp av Jonas (Carlström) och den här säsongen har knäna varit med mig.

Har du varit bättre?

– Ha, ha...en svår fråga, men jag vet att jag kan bli ännu bättre.

KHK-tränarna Ulf Schefvert och Ulf Sivertsson hyllar lagets skyttedrottning. ”Hon är ett stort föredöme”.
KHK-tränarna Ulf Schefvert och Ulf Sivertsson hyllar lagets skyttedrottning. ”Hon är ett stort föredöme”.
Foto: Bobbo Lauhage

Ulf Schefvert hyllar sin stjärna.

– Hon inledde säsongen något knackigt men efter nyår har hon varit riktigt jävla vass. Hon drar ett tungt lass på nio meter, säger KHK-tränaren, och berättar att Sarah är en stor förebild för de yngre tjejerna i laget.

– Hon har en jäkla vinnarskalle och är otroligt vältränad. En riktig målmaskin som aldrig ger upp. Dessutom är hon lyhörd för att ta till sig nya saker.

Utveckla?

– Jämfört med när jag tränade henne senast så har hon jobbat mycket med att tempoväxla. Tidigare spelade hon i samma tempo, nu går hon ner i varv för att därefter slå om. Och då finns det inget som kan stoppa henne. Ser hon en lucka så tar hon chansen. Sarah är vår dödspilot.

Skulle du säga att hon är mer komplett idag än för två år sedan?

– Absolut. Hon hittar linjen bättre och har fått ytterligare en dimension i sitt spel och det är i och för sig inget konstigt. Det är saker som kommer med rutin och erfarenhet.

Dödspiloten Sarah Carlström dyker i minsta lucka.
Dödspiloten Sarah Carlström dyker i minsta lucka.
Foto: Bobbo Lauhage

Sarah Carlström utsågs till Månadens spelare i januari och 113 mål på 17 spelade matcher (snitt på 7 mål per match) gör naturligtvis henne attraktiv på marknaden.

Och skyttedrottningen saknar inte anbud.

– Det är några klubbar som hört av sig redan nu.

Berätta?

– Nä, det är inget jag vill prata om i media och det är heller inget jag lägger fokus på just nu. Jag tillhör KHK och vill inget hellre än att vi tar oss till slutspel.

Vem har du som agent?

– Ingen.

Så klubbarna ringer direkt till dig?

– Det stämmer, säger Sarah, vars kontrakt med KHK går ut efter den här säsongen.

– För att vara korrekt så har jag 1+1, och jag trivs bra i KHK och i Kristianstad.

Med fem omgångar kvar av SHE är KHK på sjunde plats i tabellen, på samma poäng som sexan VästeråsIrsta och två poäng bakom femman Önnered.

– Men vi är bara en pinne före Lugi under slutspelsstrecket så varje match framöver kommer att bli viktig, säger Sarah Carlström.

Vad tycker du om lagets utveckling?

– Jag tycker att vi bli bättre och bättre. Vi är mer samspelta och så springer vi mer. Och det älskar jag, säger Sarah, som ser fram emot avslutningen av seriespelet.

– Poäng mot Heid och Skövde och vi har gett oss bra möjligheter att fixa en slutspelsbiljett.

Fotnot: Sarah Carlström svarade för 138 mål säsongen 2018-19. Nu har hon gjort 113 när det återstår fem omgångar att spela.

Fakta

Sarah Carlström

Ålder: 28 år.
Längd: 172 cm.
Vikt: 68 kilo.
Uppväxt: Höör.
Bor: Kristianstad.
Position: Vänsternio.
Moderklubb: H65 Höör.
Klubbar: IK Lågan, Vinslövs HK, Eslövs IK, Kristianstad HK, Lugi HF, Kristianstad HK.
Aktuell: Ligger tvåa i skytteligan i SHE med sina 113 mål.

Avkast

BK Heid–Kristianstad HK

När: Lördag, 14.15.
Var: Heid-hallen i Göteborg.
Vad: SHE.
Följ matchen: Bladetsporten rapporterar live på kristianstadsbladet.se.
Läget i laget
Korsbandsskadade Andrea Jacobsen närmar sig comeback men får vänta några veckor till. Tilda Colleen har ont i halsen (hon har dock testat negativt för covid-19) och står över av den anledningen. Dessutom får inte Caroline Månsson spela matchen eftersom den är flyttad i spelprogrammet. Elin Steen är däremot tillbaka i truppen efter att ha missat matchen mot IK Sävehof på grund av arbete.
Tränarsnack
Ulf Schefvert: ”Vi står på samma poäng och det är förstås en mycket viktig match. Jag förväntar mig en tuff kamp och för att vinna gäller det att vi håller nere de tekniska felen, står bra bakåt och är effektiva när vi får våra lägen. Vi tar med oss många bra saker från mötet med IK Sävehof, inte minst första halvlek då kontringsspelet var fantastiskt bra. Det gäller att vi drar upp tempot även mot Heid.”
Skytteligan
118 mål: Isabelle Andersson, H65 Höör.
113 mål: Sarah Carlström, Kristianstad HK.
107 mål: Ulrika Olsson, Skuru HK.
96 mål: Melanie Felber, Skara.
91 mål: Rebecka Karlsson, BK Heid.
86 mål: Tyra Axnér, Lugi HF.
85 mål: Nikoline Lundgreen, Skövde HF.
84 mål: Laura Eggert, Boden och Emma Navne, Lugi HF.
80 mål: Trine Mortensen, IK Sävehof och Laura Jensen, IK Sävehof.
Schemat
Lördag: BK Heid–Kristianstad HK, Skuru IK–VästeråsIrsta HF. Måndag: Önnereds HK–Kungälvs HK, Skövde HF–BK Heid. Onsdag: IK Sävehof–Lugi HF, Kristianstad HK–Skövde HF. Fredag: Boden Handboll–Önnereds HK.
Tabellen
Se HÄR

Läs mer

Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Simrishamn. Den stränga och ihållande kylan som håller Österlen i ett järngrepp är inte bara en prövning för människor och djur. Den är även påfrestande för ett 800-årigt olivträd på floristen och TV-kändisen Karl Fredriks innergård. En mängd åtgärder har satts in för att skydda den spanska åldringen.
Karl Fredriks gamla olivträd prövas i kylan

Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Simrishamn. När Lindbloms Frö i Kivik slukades av lågorna den 17 november förra året befarade nog många att företaget hade gått förlorat för alltid. Men nu har man rest sig ur askan, bytt ägare och nystartar i en anrik fröby.
Hammenhög är åter ett fröcenter att räkna med

Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Simrishamn. Anrika Ravlunda Bränneri har sålts. Intresset för den spektakulära fastigheten på 1000 kvadratmeter var enormt. På Hemnets Klicktoppen låg annonsen på andra plats i Sverige med över 42 000 besök.
Stort intresse för Ravlunda Bränneri

Stridbar entreprenör gästade Nätverket Österlen

Simrishamn. Hon har utsetts till en av Sveriges mäktigaste och bråkigaste (!) kvinnor, men på scenen utstrålar hon både värme och entusiasm i kalla och bistra coronatider. Jessica Löfström motsvarade de högt ställda förväntningarna när hon gästade Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
Stridbar entreprenör gästade Nätverket Österlen

Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Simrishamn. På Tornavägen 6, mitt i Östra Vemmerlöv, har Pernilla Holmberg hittat sitt drömhus. En åttarumsvilla från 1939 som ska få en fullständig makeover. Det ambitiösa projektet dokumenteras av SVTs populära program Husdrömmar och kommer att visas i vår.
Nillas 30-talsvilla ska vara med i Husdrömmar

Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Simrishamn. När Bertilstorpsbon Mikael Törneman romandebuterar gräver han där han står. I ”Debaclet i Brösarp” förekommer många kända bymiljöer och även några lokala kändisar.
Skänken på gästis agerar skådeplats i krimhistoria

Succésommar för blomsterkungarna

Ystad. Med omkring 2000 besökare om dagen och en omsättning under juli som ökade med 350 procent jämfört med i fjol, kan Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén på Eklaholm se tillbaka på en sommar som överträffade deras vildaste fantasi.
Succésommar för blomsterkungarna

Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Nybygge. De 50 andelarna i de fem fritidshusen som ZeraNord låter bygga intill Djupadals golfbana sålde snabbt slut och ytterligare lika många intressenter står i kö.
Stort intresse för nya andelshus vid Djupadal

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv. Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.
Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Charlotte Berlins museum öppet

Ystad. Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.
Charlotte Berlins museum öppet

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla. För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.
Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Säsongsöppning med vissa restriktioner

Simrishamn. Tanken var att Dag Hammarskjölds Backåkra skulle ha öppnat redan till påsk, men Coronapandemin satte käppar i hjulet. Nu på lördag slås dörrarna till museet i alla fall upp, även om det blir med vissa restriktioner.
Säsongsöppning med vissa restriktioner